Prof. mr. J.B.H.M. (Joep) Simmelink
Joep Simmelink senior advocaat-generaal bij het Ressortsparket, bijzonder hoogleraar Openbaar Ministerie aan de Universiteit Maastricht en redactielid van Boom Strafblad.

Mr. dr. P.P.J. (Patrick) van der Meij
Patrick van der Meij is strafrechtadvocaat en partner bij Cleerdin & Hamer Advocaten, research fellow bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden en redactielid van Boom Strafblad.
  • Samenvatting

      De gebruikelijkheid van retrospectieven aan het einde van het jaar heeft de redactie geïnspireerd om deze het jaar afsluitende aflevering van BoomStrafblad op te zetten in de vorm van een terugblik. Het oog wordt echter niet gericht op strafrechtelijke bijzonderheden die zich verspreid over 2021 hebben voorgedaan. Dat kunnen wij wel lezen in de kronieken over de rechtsontwikkeling in 2021 die in de loop van het nieuwe jaar zullen verschijnen. De bedoeling is veeleer om actuele kwesties en ontwikkelingen te spiegelen aan vergelijkbare aangelegenheden uit het verleden. Niet met de gedachte dat ´l´histoire se repete´, want het verleden komt niet meer terug of laat zich niet opnieuw beleven. Het gaat meer om de vraag welke lessen het verleden leert voor de wijze van omgang met actuele kwesties en te signaleren ontwikkelingen. Een dergelijke spiegeling kan inzicht geven in de vraag of sprake is van vooruitgang, van een verdiept inzicht, waardoor wij tot betere oplossingen komen. Het is echter ook mogelijk dat moet worden geconstateerd dat wij weinig hebben geleerd van het verleden en dat in de kern wordt geprobeerd opnieuw het wiel uit te vinden. En als het wiel destijds vierkant was, blijft het door bestendiging van tekortkomingen ook in het heden hobbelen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.