Boom Strafblad

Article

De nationale strafbaarstelling van ecocide en de legitimerende functie van het rechtsbelang

Trefwoorden Ecocide, Strafbaarstelling, Rechtsbelang, Rechtstheorie, Filosofie
Auteurs Mr. M. (Merle) Kooijman
DOI
Auteursinformatie

Mr. M. (Merle) Kooijman
Mr. M. Kooijman is docent en promovenda strafrecht en duurzaamheid bij de sectie strafrecht van de afdeling publiekrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet promotieonderzoek naar de normatieve grondslagen van een strafbaarstelling van ecocide onder begeleiding van prof. G. Sluiter, dr. S. Vasiliev en dr. L. Burgers.
  • Samenvatting

      De internationale strafbaarstelling van ecocide staat in de belangstelling. Gelet op de aard en omvang van het klimaatprobleem bevreemdt het niet dat de internationale gemeenschap als locus wordt gezien van een mogelijk strafrechtelijk antwoord op ernstige milieuschade. Het complementariteitsbeginsel en de effectiviteit van handhaving maken dat de mogelijkheid van nationale strafbaarstelling tevens aandacht verdient. Dit artikel onderzoekt de legitimiteit van een Nederlandse strafbaarstelling aan de hand van het normatieve rechtsbelangenconcept zoals verstaan door Esser.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.