Boom Strafblad

Article

Neuro-interventies in het strafrecht

Bescherming voor gedetineerden onder artikel 3 EVRM

Trefwoorden Neurotechnologie, Mensenrechten, Artikel 3 EVRM, Neuro-interventies, Recidive
Auteurs Mr. N.A.W. (Naomi) van de Pol
DOI
Auteursinformatie

Mr. N.A.W. (Naomi) van de Pol
Naomi van de Pol is promovenda aan de Universiteit Utrecht, waar ze onderzoek doet naar het gebruik van neurowetenschappelijke toepassingen, in het bijzonder neuro-interventies, in het strafrecht. Haar promotoren zijn prof. dr. G. Meynen en prof. dr. A.C. Buyse en haar copromotor is mr. dr. J. Bijlsma. Het onderzoek en ook deze bijdrage zijn onderdeel van het project ‘Law and Ethics of Neurotechnology in Criminal Justice’ (met projectnummer VI.C.201.067) van het onderzoeksprogramma Vici, dat is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
  • Samenvatting

      Recidivepercentages zijn hoog, waardoor er meer aandacht is gekomen voor een nieuwe methode om gedetineerden te rehabiliteren: neuro-interventies. Neuro-interventies zouden in de toekomst wellicht recidive kunnen verminderen door de hersenen van gedetineerden te beïnvloeden en zo hun gedrag te veranderen. Neuro-interventies roepen echter ook fundamentele vragen op over de mensenrechten van gedetineerden. In deze bijdrage worden neuro-interventies geanalyseerd in het licht van artikel 3 EVRM – het folterverbod.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.