Boom Strafblad

Article

Zwijgen als bewijs?

De rol van het zwijgen van de verdachte bij het bewijzen van witwassen, diefstal en moord/doodslag

Trefwoorden Bewijzen, Zwijgrecht, ELS, Systematische feitenrechtspraakanalyse, Interviews
Auteurs Mr. T.J. (Tessa) van der Rijst
DOI
Auteursinformatie

Mr. T.J. (Tessa) van der Rijst
Tessa van der Rijst is promovenda bij de afdeling strafrecht van de VU en het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Het proefschrift wordt geschreven onder begeleiding van prof. mr. L. Stevens en mr. dr. B. Hola.
  • Samenvatting

      Het zwijgrecht is een fundamenteel mensenrecht ter bescherming van de positie van de verdachte en diens eerlijke proces. Toch staan zowel het EHRM als de Hoge Raad toe dat voor de verdachte negatieve consequenties worden verbonden aan het zwijgen van de verdachte. Gedurende mijn promotietraject onderzoek ik op basis van rechtspraakanalyse en interviews welke rol de feitenrechter toedicht aan het zwijgen van de verdachte en welke factoren hierbij (mogelijk) relevant zijn.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.