Boom Strafblad

Article

Neuro-interventies in het sanctierecht

Over negatieve en positieve vrijheden

Trefwoorden neurorecht, neuro-interventies, mentale integriteit, cognitieve vrijheid, resocialisatie
Auteurs mr. dr. S.L.T.J. (Sjors) Ligthart
DOI
Auteursinformatie

mr. dr. S.L.T.J. (Sjors) Ligthart
Sjors Ligthart is postdoc aan de Universiteit Utrecht, Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en Utrecht Centre for Accountability and Liability Law & UD, Tilburg University, Department of Criminal Law.
  • Samenvatting

      Sanctioneren op grond en ter voorkoming van gevaar vraagt om juridische normering en begrenzing. Dat geldt (dus) ook voor de inzet van neuro-interventies die strekken tot het verminderen van recidiverisico’s. Begrenzing en normering kan men in dit kader onder meer zoeken in het evenwicht tussen negatieve en positieve vrijheden; tussen fundamentele rechten tegen en op neuro-interventies. Deze bijdrage beoogt enkele algemene kaders te schetsen waarbinnen een dergelijk evenwicht zou kunnen worden gezocht.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.