05626684_covr
Rss

Surinaams Juristenblad

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2023 Alle samenvattingen uitklappen

Gaetano N. Best
Mr. dr. Gaetano N. Best is advocaat, buitengewoon docent aan de Anton de Kom Universiteit en lid van de redactie van het Surinaams Juristenblad.
In Memoriam

Mr. Bernhard Anton Halfhide

Paramaribo 17-11-1936 – Paramaribo 22-7-2023

Auteurs Carlo Jadnanansing
Auteursinformatie

Carlo Jadnanansing
Mr. dr. (hon) Carlo Jadnanansing was eerst advocaat en later notaris. Ook is hij docent geweest aan de Universiteit van Suriname later ADEKUS genoemd, eerst in de criminologie en het strafrecht en later in het erfrecht. Thans is hij oud-notaris en legal consultant.
In Memoriam

Mr. dr. (hon) André Jainundun Saheblal

Paramaribo 22-4-1927 – Paramaribo 2-8-2023

Auteurs Carlo Jadnanansing
Auteursinformatie

Carlo Jadnanansing
Mr. dr. (hon) Carlo Jadnanansing was eerst advocaat en later notaris. Ook is hij docent geweest aan de Universiteit van Suriname later ADEKUS genoemd, eerst in de criminologie en het strafrecht en later in het erfrecht. Thans is hij oud-notaris en legal consultant.
Artikel

Access_open Beëindiging van bankrelaties in Nederland en Suriname

Een oriëntatie

Trefwoorden beëindiging bankrelatie, due dilligence maatregelen en richtlijnen, witwassen, money laundering, de-risking, financiering terrorisme
Auteurs Anne Harmsma
SamenvattingAuteursinformatie

    Het opzeggen van een cliëntenrelatie door ABNAMRO Bank N.V. waarbij een Surinaamse ingezetene als client van de bank betrokken is, trok in Suriname publieke aandacht. Het vonnis (ECLI:NL: RBAMS:2023:3167) is het voorlopig sluitstuk van discussie in rechte, maar de onderliggende problematiek omvat een realiteit die niet helemaal goed uit de verf komt, maar wel een zekere maatschappelijke impact heeft. Voor een beoordeling daarvan is het Kort Geding niet geconstrueerd, een benadering van die problematiek in een annotatie voor het Surinaams Juristenblad ligt meer voor de hand. Deze benadering geeft enige historische informatie over de ontwikkelingen in en omtrent de vreemde valutamarkt in Suriname, het witwasprobleem (de mogelijke financiering van terrorisme wordt verder niet behandeld) de uitdagingen in het bancaire systeem, wet - en regelgeving in Suriname en Nederland, National Risk Assessments, C.F.A.T.F aanbevelingen, de-risking van banken en bankcliënten, algemene bankvoorwaarden maar ook enige omgevingsfactoren en een aantal maatgevende uitspraken van rechters en Kifid. Volledigheid is niet nagestreefd, er wordt een trend en een toon aangegeven.


Anne Harmsma
Mr. Anne Harmsma (1951) studeerde in 1974 af aan de Rijksuniversiteit Groningen, Nederland en is sinds 1979 actief in de Surinaamse juridische gemeenschap, onder meer als wetgevingsjurist, docent aan de Universiteit van Suriname en aan diverse andere hogere opleidingsinstituten (Politieacademie, IGSR, etc); was directeur van de gerenomeerde ABN/Amro Bank in Suriname en heeft ruim dertig jaar ervaring in het nationaal, regionaal en internationaal bankwezen. Harmsma is thans Managing Director van Theunissen & Harmsma Consultancy N.V.
Artikel

Mijn partner of mijn kind?

De omstreden erfrechtelijke positie van de langstlevende partner in het Ontwerp Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek

Trefwoorden erfrecht, Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek, langstlevende partner, huwelijksvermogensrecht
Auteurs Monique A. Veira
SamenvattingAuteursinformatie

    Tijdens de discussieavonden omtrent de invoering van het Ontwerp Nieuw Surinaams Burgerlijk Wetboek (het Ontwerp NSBW) bleek dat vooral de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner zoals vastgelegd in het Ontwerp als omstreden ervaren werd. Om de discussie breder in de maatschappij te doen plaatsvinden en om het e.e.a. in historisch perspectief te plaatsen, is besloten in dit artikel in te gaan op de ontwikkeling van de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner vanaf de invoering van het Surinaams BW op 1 mei 1869 tot heden. Om de verschillen tussen het oud en toekomstig erfrecht te kunnen benadrukken zijn ook de hoofdlijnen van de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner op grond van het wettelijk erfrecht zoals vastgelegd in het Ontwerp NSBW, aangestipt. Veranderingen in de erfrechtelijke positie van de langstlevende partner betekenen over het algemeen dat er wijzigingen plaatsvinden in de erfrechtelijke positie van de kinderen van de erflater. In de eerste groep erfgenamen wordt de nalatenschap op grond van het wettelijk erfrecht namelijk verdeeld tussen de langstlevende echtgenoot en de kinderen van de erflater. De omstreden nieuw in te voeren erfrechtelijke bepalingen omtrent de langstlevende partner, het kind, polygamie en homofilie worden tenslotte aangehaald.


Monique A. Veira
Prof. mr. dr. Monique A. Veira is hoogleraar Privaatrecht met het accent op het Erfrecht, verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Artikel

De Wet Arbeidsbescherming Gezin: verrijking van het stelsel van sociale zekerheid

Trefwoorden zwangerschap, zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, sociale zekerheid, zwangerschapsuitkering
Auteurs Glenn Piroe
SamenvattingAuteursinformatie

    Na jarenlang formuleren en uitspreken van wenselijkheden werd in Suriname in 2019 de lang geanticipeerde Wet Arbeidsbescherming Gezin aangenomen in De Nationale Assemblée. Met deze wet werd invulling gegeven aan de opdracht aan de Staat om de rechtspositie van de werkende vrouwen en moeders nader te regelen en werd ook de achterstand die bestond bij de private sector ten opzichte van de overheidssector omgezet in een juridische voorsprong. Deze wettelijke ontwikkeling noopt de minister van Binnenlandse Zaken om de rechtssituatie van de landsdienaren gelijk te trekken, wat nog op zich laat wachten.


Glenn Piroe
Glenn Piroe (1972) studeerde Algemeen Surinaams Recht aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij is auteur van enkele arbeidsrecht gerelateerde publicaties, waaronder de ‘Gids Arbeidswetgeving Suriname’. De auteur is thans onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken op het arbeidsministerie en docent Internationaal Arbeidsrecht bij SIVIS. Hij gaf tijdelijk leiding aan de Arbeidsinspectie in de periode 2019-2020. In 2018 was hij betrokken bij de ontwikkeling van de Wet Arbeidsbescherming Gezin
Artikel

Enige gedachten over legitimiteit van belastingheffing in de Republiek Suriname

Trefwoorden legitimiteit, belastingheffing, accijnzen
Auteurs Stanley A. Esajas
SamenvattingAuteursinformatie

    De legitimiteit van belastingheffing eist dat de belastingbetaler via haar volksvertegenwoordigers invloed en inspraak heeft in de grondslag van de belasting. Artikel 155 van de Grondwet geeft hieraan gestalte met de eis dat belastingen niet alleen een wettelijke basis moeten hebben, maar dat belangrijke delen van de belastinggrondslag in de wet worden geregeld.


Stanley A. Esajas
Mr. Stanley A. Esajas is fiscaal jurist, gespecialiseerd in internationale verrekenprijzen en belastingheffing op grensoverschrijdende transacties.
Artikel

Prijsgeving bij de rechten van erfpacht en grondhuur

Trefwoorden prijsgeving, erfpacht, grondhuur, eenzijdige rechtshandeling
Auteurs Carlo Jadnanansing
SamenvattingAuteursinformatie

    Het begrip prijsgeving speelt in het Surinaamse onroerend goederenrecht een rol bij erfpacht en grondhuur. Het is bij grondhuur expliciet genoemd als een wijze van tenietgaan van het recht, terwijl zulks bij het recht erfpacht niet het geval is. Wel is het communis opinio dat het recht van erfpacht eindigt wanneer dit is prijsgegeven.
    De prijsgeving komt tot stand door de verklaring van de zakelijk gerechtigde nadat de van overheidswege vereiste toestemming is verkregen en niet door de overschrijving in de openbare registers.
    Prijsgeving is een eenzijdige rechtshandeling en houdt geen overdracht in. Deze rechtsfiguur wordt in de praktijk vaak gebruikt als instrument voor het beslechten van rechtsgeschillen.


Carlo Jadnanansing
Mr. dr. (hon) Carlo Jadnanansing was eerst advocaat en later notaris. Ook is hij docent geweest aan de Universiteit van Suriname later ADEKUS genoemd, eerst in de criminologie en het strafrecht en later in het erfrecht. Thans is hij oud-notaris en legal consultant.
Artikel

De arbeidsrechtelijke represaille van ontslag op staande voet bij weigering van vaccinatie

Trefwoorden vaccinatie, privacy, veiligheid, ontslag op staande voet
Auteurs M.M. Chotoe
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt nagegaan in hoeverre een werkgever zijn werknemers hetzij direct of indirect kan verplichten zich te laten vaccineren tegen COVID-19 en of de weigering van een werknemer om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 een dringende reden voor ontslag op staande oplevert.


M.M. Chotoe
Mevr. mr. dr. M.M. Tedjoe-Chotoe is als hoofddocent verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Hugo Fernandes Mendes
Mr. dr. Hugo Fernandes Mendes was universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Hij was rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Rotterdam en heeft directiefuncties bekleed bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag en bij de gemeente Amsterdam.
Opinie

De noodzaak van samenwerking tussen Amerika en China

De invloed van opkomende economieën in het globale zuiden

Auteurs Kriesnadath Nandoe
Auteursinformatie

Kriesnadath Nandoe
Mr. Kriesnadath Nandoe MSc. is een gepensioneerde carrièrediplomaat die jarenlang verbonden is geweest aan de ADEK Universiteit en de vakken Internationale Politiek I en II heeft verzorgd.
Boekensignalement

Bespreking van het Handboek constitutioneel recht Suriname van H.K. Fernandes Mendes met medewerking van Serena Muntslag-Essed

Trefwoorden boekbespreking, staatsrecht, grondwet, Surinaams recht
Auteurs Tom Zwart
SamenvattingAuteursinformatie

    Publicaties over het staatsrecht van Suriname zijn schaars en veelal gedateerd, waardoor dit belangrijke rechtsgebied niet de aandacht krijgt die het verdient. Alleen al daarom is het Handboek Constitutioneel Recht Suriname een zeer welkome aanvulling. In het Handboek staat het positieve recht centraal, maar de auteur plaatst de ontwikkeling van het staatsrecht nadrukkelijk ook in context van de constitutionele geschiedenis van Suriname.


Tom Zwart
Tom Zwart is hoogleraar Cross-cultureel recht, Universiteit Utrecht.

Kewita Soerjoesing
Kewita Bidjantie Soerjoesing LL.B is sedert september 2008 verbonden als juridisch medewerkster aan het Juridisch Advies Bureau mr. C.R. Jadnanansing N.V., voorheen Notariaat mr. C.R. Jadnanansing/mr.RB. Manna. Zij is thans bezig met haar master studie Surinaams recht.

Kewita Soerjoesing
Kewita Bidjantie Soerjoesing LL.B is sedert september 2008 verbonden als juridisch medewerkster aan het Juridisch Advies Bureau mr. C.R. Jadnanansing N.V., voorheen Notariaat mr. C.R. Jadnanansing/mr. RB. Manna. Zij is thans bezig met haar master studie Surinaams recht.

Kewita Soerjoesing
Kewita Bidjantie Soerjoesing LL.B is sedert september 2008 verbonden als juridisch medewerkster aan het Juridisch Advies Bureau mr. C.R. Jadnanansing N.V., voorheen Notariaat mr. C.R. Jadnanansing/mr.RB. Manna. Zij is thans bezig met haar master studie Surinaams recht.
Diversen

Openingsrede bij de eerste bijeenkomst van de Stichting Vrienden van het Surinaams Recht (SVSR)

29 juni 2023, gebouw Hoge Raad te Den Haag

Auteurs Aniel Autar
Auteursinformatie

Aniel Autar
Aniel Autar is notaris bij Kooijman Autar Notarissen, Adviseurs, Mediators en Juristen in Rotterdam en voorzitter van de Stichting Vrienden van het Surinaams Recht.
Diversen

Toespraak Dineke de Groot bij de eerste bijeenkomst van de SVSR

29 juni 2023, gebouw Hoge Raad te Den Haag

Auteurs Dineke de Groot
Auteursinformatie

Dineke de Groot
Prof. mr. drs. G. (Dineke) de Groot is de president van de Hoge Raad der Nederlanden, bijzonder hoogleraar Rechtspraak en conflictoplossing Vrije Universiteit Amsterdam.
Diversen

Toespraak Edwin Bleichrodt bij de eerste bijeenkomst van de SVSR

29 juni 2023, gebouw Hoge Raad te Den Haag

Auteurs Edwin Bleichrodt
Auteursinformatie

Edwin Bleichrodt
Prof. mr. F.W. (Edwin) Bleichrodt, procureur-generaal bij de Hoge Raad, hoogleraar Strafrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aniel Autar
Aniel Autar is notaris bij Kooijman Autar Notarissen, Adviseurs, Mediators en Juristen in Rotterdam en voorzitter van de Stichting Vrienden van het Surinaams Recht.
Diversen

Toespraak Lilian Gonçalves-Ho Kang You bij de eerste bijeenkomst van de SVSR

29 juni 2023, gebouw Hoge Raad te Den Haag

Auteurs Lilian Gonçalves-Ho Kang You
Auteursinformatie

Lilian Gonçalves-Ho Kang You
Mr. Lilian Gonçalves-Ho Kang You is advocaat en lid van het Comité van Aanbeveling van de Stichting Vrienden van het Surinaams Recht.
Diversen

De Staat van het Staatsrecht in Suriname

Toespraak bij de presentatie van het Handboek Constitutioneel recht Suriname, uitgesproken op 29 juni 2023 in het gebouw van de Hoge Raad te Den Haag

Auteurs Hugo Fernandes Mendes
Auteursinformatie

Hugo Fernandes Mendes
Mr. dr. Hugo Fernandes Mendes was universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Hij was rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank in Rotterdam en heeft directiefuncties bekleed bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag en bij de gemeente Amsterdam.
Jurisprudentie

Rechtbank Amsterdam 2 mei 2023, ECLI:NL:­RBAMS:2023:3167, zaaknr. C/13/730948 / KG ZA 23-205

Trefwoorden verbintenissenrecht, Eerste aanleg – enkelvoudig, kort geding