Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Er was eens een verschoningsgerechtigde

Trefwoorden Verschoningsrecht, Advocaat, Rechtsgeschiedenis
Auteurs Mr. A.A. Feenstra
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit redactioneel artikel wordt kort ingegaan op de geschiedenis van het verschoningsrecht van de advocaat in Nederland.


Mr. A.A. Feenstra
Mr. A.A. Feenstra is partner bij Hertoghs advocaten te Breda.
Artikel

Fair play in het fiscale strafrecht

Trefwoorden Informeel verschoningsrecht, Fair play, Belastingadviseur
Auteurs Mr. A.M.E. Nuyens en Mr. P.C. Melse
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel staat het informeel verschoningsrecht centraal. Dit buitenwettelijke verschoningsrecht, door de Hoge Raad gedefinieerd als het fair play-bginsel vindt zijn oorsprong in het fiscale recht. Een korte introductie zal worden gegeven over de verregaande controlebevoegdheden van de Belastingdienst alsook over wettelijk fiscale verplichtingen van een belastingplichtige en de samenwerking ter voldoening daaraan met een belastingadviseur. De (in bepaalde gevallen te opportunistische) keuzemogelijkheid in het fiscaal punitieve stelsel komt aan bod en waarom juist in dit stelsel de belastingadviseur zich zou moeten kunnen verschonen. Daarna wordt beargumenteerd waarom het informeel verschoningsrecht ook doorwerking heeft, althans behoort te hebben in het strafrecht. Tot slot wordt stilgestaan bij de recente ontwikkelingen met betrekking tot het verschoningsrecht.


Mr. A.M.E. Nuyens
Mr. A.M.E. Nuyens is advocaat bij De Bont Advocaten en universitair docent aan Tilburg University.

Mr. P.C. Melse
P.C. Melse is masterstudent Fiscaal Recht aan Tilburg University.
Artikel

Het verschoningsrecht van de geestelijke

Trefwoorden verschoningsrecht, geestelijke, geheimhouding, Godsdienst/religie, sekte
Auteurs Prof. mr. H.J.B. Sackers
SamenvattingAuteursinformatie

    In de bijdrage wordt het verschoningsrecht van de geestelijke aan de hand van wetsgeschiedenis en rechtspraak aan een nadere beschouwing onderworpen. Centraal staat de vraag wie die geestelijke is en wanneer hem het verschoningsrecht toekomt. Verder wordt een antwoord gegeven op de vraag hoe het zit met de geestelijk leiders van andere dan de wereldgodsdiensten.


Prof. mr. H.J.B. Sackers
Prof. mr. H.J.B. Sackers is hoogleraar bestuurlijk sanctierecht aan de Radboud Universiteit.
Artikel

Het verschoningsrecht in de context van interne onderzoeken

Trefwoorden verschoningsrecht, intern(e) onderzoek(en), fraudeonderzoek(en)
Auteurs Mr. dr. A. Kristic
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt betoogd dat de ratio van het professionele verschoningsrecht van advocaten, bezien in samenhang met de aard van de hulpvraag en bijhorende beroepsmatige werkzaamheden die een cliënt doorgaans van zijn advocaat verwacht in de context van interne fraudeonderzoeken, meebrengt dat het verschoningsrecht in beginsel onverkort van toepassing is op (resultaten van) interne fraudeonderzoeken.


Mr. dr. A. Kristic
Mr. dr. A. Kristic is advocaat bij Houthoff Buruma te Amsterdam.
Artikel

Het doorbreken van het verschoningsrecht: zijn de ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’ wel zo uitzonderlijk?

Trefwoorden doorbreking verschoningsrecht, zeer uitzonderlijke omstandigheden, advocaat, notaris, geheimhouders
Auteurs Mr. F.G.L. van Ardenne en Mr. R.J.E. Merkus
SamenvattingAuteursinformatie

    Een inperking van verschoningsrecht wordt gevormd door het leerstuk van de ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’. In dit artikel wordt geïnventariseerd welke omstandigheden met betrekking tot advocaten en notarissen volgens de cassatierechter ‘zeer uitzonderlijk’ zijn en of er sprake is van een hoge drempel voor het aannemen van deze omstandigheden. Het vereiste voor het aannemen van deze omstandigheden is dat sprake dient te zijn van verdenking van een ernstig strafbaar feit. In de praktijk is dat al snel het geval. Het leerstuk van de ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’ is daarom minder uitzonderlijk dan de term doet vermoeden.


Mr. F.G.L. van Ardenne
Mr. F.G.L. van Ardenne is advocaat en partner bij van Ardenne & Crince le Roy Advocaten in Rotterdam.

Mr. R.J.E. Merkus
Mr. R.J.E. Merkus is advocaat bij van Ardenne & Crince le Roy Advocaten in Rotterdam.
Artikel

Het medische beroepsgeheim: Heilige huisjes en juridische fictie

Trefwoorden Medische beroepsgeheim, Veronderstelde toestemming, Conflict van plichten, Zeer bijzondere omstandigheden, Dood
Auteurs Prof. mr. dr. W.L.J.M. Duijst en mr. drs. M.E.B. Morsink
SamenvattingAuteursinformatie

    Wanneer wordt gesproken over het medische beroepsgeheim dan worden termen gebruikt die een geheel eigen leven zijn gaan leiden. Termen als ‘veronderstelde toestemming’, ‘conflict van plichten en ‘zeer bijzondere omstandigheden’, leiden zelden tot discussie. Wanneer deze termen nader worden beschouwd zijn zij uitermate onduidelijk en juridisch niet of nauwelijks houdbaar.


Prof. mr. dr. W.L.J.M. Duijst
Prof. mr. dr. W.L.J.M. Duijst is hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht aan de Universiteit Maastricht.

mr. drs. M.E.B. Morsink
mr. drs. M.E.B. Morsink is SEH-arts KNMG in het Radboudumc in Nijmegen.
Artikel

Advocaat + misbruik + fiscaal verschoningsrecht = som van misverstanden

Het verschoningsrecht van advocaten: kanttekeningen bij hardnekkige misverstanden en inzicht in aspecten van het toezicht

Trefwoorden advocaten, verschoningsrecht, misbruik, toezicht, deken
Auteurs Mr. E. van Empel en Mr. P.N. van Regteren Altena
SamenvattingAuteursinformatie

    De beleidsvoornemens vervat in de brief van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (17 januari 2017, kenmerk 2017-0000009661) voor zover gericht op het ‘wettelijk fiscale verschoningsrecht’ van advocaten geven toezichthouders op advocaten aanleiding om hardnekkige misverstanden over het verschoningsrecht voor advocaten onder de loep te nemen en het toezicht op advocaten en de rol van de deken bij een beroep op verschoningsrecht te belichten, indien degene die met een beroep op verschoningsrecht wordt geconfronteerd daar om vraagt.


Mr. E. van Empel
Mr. E. van Empel is deken van de orde van advocaten arrondissement Zeeland-West-Brabant, voorzitter dekenberaad tot 1 april 2017 en advocaat bij Blue Legal Advocaten te Breda.

Mr. P.N. van Regteren Altena
Mr. P.N. van Regteren Altena is deken van de orde van advocaten arrondissement Amsterdam, voorzitter dekenberaad per 1 april 2017 en advocaat bij Van Doorne Advocaten te Amsterdam.
Diversen

Modernisering Strafvordering: verschoning en codificatie

Trefwoorden verschoningsrecht, modernisering strafvordering, doorbreking, codificatie
Auteurs Mr. dr. E. Gritter
SamenvattingAuteursinformatie

    In het kader van de modernisering van het Wetboek van Strafvordering is voorgesteld de mogelijkheid van ‘doorbreking’ van het verschoningsrecht te codificeren. Deze bijdrage in de rubriek Trending Topics gaat in het licht van het themanummer over het professionele verschoningsrecht kort in op het nut van codificatie van (sterk casuïstisch gekleurde) regels uit de jurisprudentie, zowel met betrekking tot de ‘doorbreking’ als meer algemeen. Volgens de auteur dient uiteindelijk gewaakt te worden voor al te veel verfijning op het niveau van de formele wet.


Mr. dr. E. Gritter
Mr. dr. E. Gritter is als universitair docent (straf)procesrecht verbonden aan de vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen, en is tevens redacteur van dit tijdschrift.
Jurisprudentie

De toepasselijkheid van het familiaire verschoningsrecht ter zake van de procedure tot intrekking en terugvordering van bijstand

Noot bij CRvB 21 februari 2017 ECLI:NL:CRVB:2017:612

Trefwoorden Bestuursstrafrecht, Bijstandsfraude, Bestuurlijk maatregelrecht, Familiaal verschoningsrecht, Cautie
Auteurs Mr. dr. drs. B. van der Vorm
SamenvattingAuteursinformatie

    De intrekking en terugvordering van bijstand wordt aangemerkt als een bestuurlijke maatregel. In de onderhavige uitspraak van de Centrale Raad van Beroep blijkt dat appellant niet zijn hoofdverblijf had op het uitkeringsadres. De bijstand wordt daarom ingetrokken en teruggevorderd. Dit besluit is onder andere gebaseerd op een verklaring van de dochter van appellant. De Centrale Raad van Beroep overweegt dat aannemelijk is gemaakt dat de dochter door de sociale rechercheurs is gewezen op haar verschoningsrecht en deze verklaring ten grondslag kan worden gelegd aan het besluit tot intrekking en terugvordering van de bijstand.


Mr. dr. drs. B. van der Vorm
Mr. dr. drs. B. van der Vorm is universitair docent straf(proces)recht aan de Universiteit Utrecht en tevens redacteur van dit tijdschrift.