01650874_covr
Rss

Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Meer op het gebied van Algemeen

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2017 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Exit reguleringszekerheid

Auteurs Prof. mr. J.G. Sijmons
Auteursinformatie

Prof. mr. J.G. Sijmons
Jaap Sijmons is hoogleraar Gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht, advocaat/partner bij Nysingh advocaten-notarissen N.V. en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Artikel

Hulp bij zelfdoding bij voltooid leven: naar een nieuwe wet?

Trefwoorden euthanasie, voltooid leven, commissie-Schnabel
Auteurs Prof. mr. J.K.M. Gevers
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel beschrijft de visie van het kabinet ten aanzien van het begin 2016 verschenen rapport Voltooid leven van de in 2014 door de ministers van VWS en Veiligheid en Justitie ingestelde commissie-Schnabel en voorziet die van de nodige kanttekeningen. Vervolgens komt in het kort het initiatiefwetsvoorstel van D66 aan de orde, en de vraag of dat tegemoetkomt aan de bij de visie van het kabinet gemaakte kanttekeningen. In de slotbeschouwing bespreekt auteur de vraag of een nieuwe wet alles bijeengenomen wel gewenst is.


Prof. mr. J.K.M. Gevers
Sjef Gevers is emeritus hoogleraar gezondheidsrecht AMC/UvA.
Artikel

Medische zorg aan irreguliere migranten: een status quo

Trefwoorden irregulieremigranten, ‘illegale migranten, medisch noodzakelijke zorg, toegang tot zorg
Auteurs Mr. V.L. Derckx
SamenvattingAuteursinformatie

    Nederland kent een financieringsregeling voor de verlening van medisch noodzakelijke zorg aan mensen zonder rechtmatig verblijf (‘irreguliere migranten’). Op papier lijkt deze regeling op orde. In de praktijk staat het internationaal erkende recht op zorg van de irreguliere migrant echter onder druk. De overheid pareert kritische signalen door structureel te verwijzen naar de vertrekplicht van de irreguliere migrant. Dit artikel bespreekt een aantal knelpunten rondom de toegang tot zorg van irreguliere migranten en sluit af met een pleidooi om op meer positieve wijze vorm te geven aan het recht op zorg van deze groep.


Mr. V.L. Derckx
Veelke Derckx is docent Privaatrecht aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht, Universiteit Utrecht; zij doet als buitenpromovendus onderzoek naar het recht op zorg van mensen zonder rechtmatig verblijf.
Column

Leve het ziekenfonds!

Vier argumenten voor een publiekrechtelijke volksverzekering tegen ziektekosten

Trefwoorden zorgverzekering, ziekenfonds, zorginkoop, budgettering, rechtsbescherming
Auteurs Mr. drs. J.J. Rijken
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt betoogd dat er goede argumenten zijn om de huidige privaatrechtelijke zorgverzekering te vervangen door een publiekrechtelijke volksverzekering tegen ziektekosten. Het aantal onverzekerden en wanbetalers zal verminderen. Ziekenfondsen kunnen beter dan zorgverzekeraars samen zorg inkopen. De huidige ‘private budgettering’ kan verdwijnen. De rechtsbescherming zal kunnen verbeteren.


Mr. drs. J.J. Rijken
Joris Rijken is advocaat bij AKD en redacteur van dit tijdschrift.
Praktijk

Kroniek rechtspraak rechten van de mens

Trefwoorden EVRM, EHRM, rechten van de mens, schending
Auteurs Prof. mr. A.C. Hendriks
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM of Hof) heeft in de periode september 2015 tot en met 31 december 2016 een groot aantal uitspraken gedaan die voor gezondheidsjuristen van belang zijn. In het bijzonder zijn de uitspraken over de samenwerking tussen artsen en ziekenhuizen van belang, alsmede diverse uitspraken over onvrijwillige opnames, het ontnemen van de handelingsbekwaamheid van patiënten en het in het openbaar uiten van kritiek door en op artsen. Deze en andere zaken, die ook voor Nederland relevant zijn, worden in deze kroniek besproken.


Prof. mr. A.C. Hendriks
Aart Hendriks is hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Leiden.

Mr. dr. M.C. Ploem
Corrette Ploem is onderzoeker/docent gezondheidsrecht bij het AMC/Universiteit van Amsterdam, en lid van de redactie van dit tijdschrift.
Discussie

Ingezonden brief Lisman en Vollebregt

Ten aanzien van artikel A.J. Zijlstra over ‘Civiele aansprakelijkheid voor het gebruik van medische applicaties’, TvGR 2016, 6