Voetbal- & Sportjuridische Zaken

Article

De aansprakelijkheid van profvoetbalclubs voor de ‘twaalfde man’

Trefwoorden voetbalhooliganisme, aansprakelijkheid, supporter, bevrijdingsgrond
Auteurs Isabelle De Bie
DOI
Auteursinformatie

Isabelle De Bie
I. (Isabelle) De Bie is masterstudente Rechten aan de Universiteit Antwerpen en aspirant-onderzoeker in de onderzoeksgroep Onderneming & Recht onder begeleiding van professor Robby Houben.
  • Samenvatting

      Voetbalfans worden soms wel eens de ‘twaalfde man’ op het veld genoemd. Helaas gedragen deze supporters zich niet altijd als echte sportliefhebbers en moet de club hiervoor boeten. De club is immers voor dit wangedrag objectief aansprakelijk. Men spreekt soms ook over de foutloze, kwalitatieve of risicoaansprakelijkheid. Dit artikel onderzoekt of er geen betere regeling bestaat om voetbalhooliganisme te bestrijden. In dit kader wordt bekeken hoe de tuchtrechtelijke aansprakelijkheid van profvoetbalclubs in internationaal verband geregeld is, te weten vanuit FIFA en UEFA, alsmede op nationaal niveau door KBVB in België en KNVB in Nederland. Tot slot worden enkele redenen aangereikt om de Nederlandse regeling als meest gunstig alternatief te ondersteunen en te verkiezen boven de huidige regelgeving van FIFA, UEFA en KBVB.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.