Arbeidsrechtelijke Annotaties

Case Law

De zzp’er, de Waadi en de Uitzendrichtlijn

HR 20 mei 2022, ECLI:NL:HR:2022:751, NJ 2022/304, m.nt. Verhulp, JAR 2022/159, m.nt. Hoogeveen

Trefwoorden Zzp, Waadi, Uitzendrichtlijn, Gezag, Belemmeringsverbod
Auteurs Prof. mr. F.G. Laagland
DOI
Auteursinformatie

Prof. mr. F.G. Laagland
Prof. mr. F.G. (Femke) Laagland is hoogleraar Europees arbeidsrecht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (Onderzoekcentrum Onderneming & Recht).
  • Samenvatting

      Het huidige kabinet bezint zich op de rechtspositie van de Nederlandse zzp’er. Dat kan niet zonder aandacht voor het Europese recht. Het Europese werknemersbegrip krijgt via arbeidsrechtelijke richtlijnen steeds meer voet aan de grond in het Nederlandse recht. Dat geldt ook voor de arbeidskracht werkzaam binnen de driehoeksrelatie uitzending. In zijn arrest van 20 mei 2022 legt de Hoge Raad het belemmeringsverbod van artikel 9a Waadi uit in het licht van de Uitzendrichtlijn. Het Europese werknemersbegrip speelt in het arrest een hoofdrol, maar lijkt het nationale werknemersbegrip niet in het geheel buiten werking te stellen. In deze annotatie wordt het arrest geanalyseerd en wordt nagegaan welke impact de Uitzendrichtlijn heeft op de rechtspositie van de ter beschikking gestelde Nederlandse zzp’er.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.