Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Heffing aan de poort

Trefwoorden griffierechtenstelsel, tarieven, inning, rekening-courantstelsel, informatieplichten
Auteurs Mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt
SamenvattingAuteursinformatie

    Het wetsontwerp tot invoering van een nieuw griffierechtenstelsel, dat thans bij de Eerste Kamer ligt, bevat een aantal belangrijke verbeteringen, maar ook enige ongelukkige keuzes en een vrij groot aantal technische manco’s. Wat de tarieven betreft, is een eenvoudig, transparant, consistent en gebruiksvriendelijk systeem ontworpen. Maar voor de inning van het griffierecht aan het begin van de procedure (‘aan de poort’) wordt een topzware regeling ontworpen, met informatieplichten in de dagvaarding, en ontslag van instantie dan wel verstek indien de eiser resp. de gedaagde niet tijdig betaalt. De processuele consequenties zullen tot evenzovele processuele complicaties en verlies van tempo in de civiele procedure leiden. Een lichte regeling verdient de voorkeur. Een deugdelijk rekening-courantstelsel tussen gerechten en advocaten/gemachtigden, alsmede eventuele financiële prikkels (boetes) zullen wanbetaling aan de poort voorkomen zonder dat de voortgang van de procedure daaronder hoeft te lijden.


Mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt
Mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt is advocaat bij Houthoff Buruma te Den Haag.
Boekbespreking

Das elektronische Mahnverfahren

Trefwoorden Mahnverfahren, (versnelde) procedure, inning van geldvorderingen, betalingsbevelprocedure
Auteurs Mr. M. Zilinsky
SamenvattingAuteursinformatie

    Bespreking van Bartosz Sujecki, Das elektronische Mahnverfahren, Studien zum ausländischen und internationalen Privatrecht 206, Tübingen: Mohr Siebeck 2008.


Mr. M. Zilinsky
Mr. M. Zilinsky is universitair docent internationaal privaatrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam en rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Arnhem.
Jurisprudentie

Cassatie

Trefwoorden cassatie, cassatieprocesrecht, cassatierechtspraak
Auteurs Mr. G. Snijders
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze kroniek is tot nu toe voornamelijk rechtspraak besproken. Het wettelijk cassatieprocesrecht is de afgelopen decennia een betrekkelijk rustig bezit geweest. Daar lijkt nu verandering in te komen. Er bestaan plannen voor een reeks van veranderingen. In het navolgende wordt bij die plannen stilgestaan. Tevens wordt ingegaan op andere relevante ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan in de cassatierechtspraak.


Mr. G. Snijders
Mr. G. Snijders is advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn te Den Haag.
Jurisprudentie

Bewijsrecht

Trefwoorden bewijsrecht, bewijslastverdeling
Auteurs Prof. mr. W.D.H. Asser
SamenvattingAuteursinformatie


Prof. mr. W.D.H. Asser
Prof. mr. W.D.H. Asser is raadsheer in de Hoge Raad der Nederlanden, tevens hoogleraar burgerlijk procesrecht aan de Universiteit Leiden.
Jurisprudentie

Beslag- en executierecht

Trefwoorden beslag- en executierecht, blokkerende werking, Vormerkung, verklaringsprocedure, beslag als pressiemiddel
Auteurs Mr. D.M. de Knijff
SamenvattingAuteursinformatie

    De kroniek bevat een overzicht van recente rechtspraak (vanaf ultimo 2008) m.b.t het beslag- en executierecht. Met name komen daarin aan de orde de blokkerende werking van het beslag en van de ‘Vormerkung’ ex art. 7:3 BW, eigenbeslag en verrekening en enkele aspecten van de verklaringsprocedure. Ook wordt ingegaan op het rapport Conservatoir beslag in Nederland, zekerheid en pressiemiddel van M. Meijsen en A.W. Jongbloed, dat onlangs onder auspiciën van de Raad voor de Rechtspraak is verschenen.


Mr. D.M. de Knijff
Mr. D.M. de Knijff is advocaat bij Ekelmans & Meijer advocaten te Den Haag.