Tcr_0929-8649_2023_031_002_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Civiele Rechtspleging

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open ICC Emergency Arbitration en de bevoegdheid van de Nederlandse overheidsrechter tot het treffen van voorlopige voorzieningen

Trefwoorden order, tenuitvoerlegging, tijdig, exequatur, kort geding
Auteurs Mirjam van de Hel-Koedoot en Aalt Colenbrander
SamenvattingAuteursinformatie

    Als contractspartijen afspreken dat tussen hen ontstane geschillen in arbitrage zullen worden beslecht, is de Nederlandse overheidsrechter ten opzichte van die geschillen in beginsel onbevoegd. De Nederlandse voorzieningenrechter blijft evenwel bevoegd voorlopige voorzieningen te bevelen, indien een beslissing over een gevraagde voorziening niet, of niet tijdig, in arbitrage kan worden gekregen. Deze bijdrage gaat in op de situatie dat contractspartijen arbitrage onder de ICC Rules zijn overeengekomen en bespreekt mogelijke gevolgen van die keuze voor de bevoegdheid van de overheidsrechter tot het treffen van een voorlopige voorziening in kort geding.


Mirjam van de Hel-Koedoot
Mr. M. van de Hel-Koedoot is advocaat bij NautaDutilh in Amsterdam.

Aalt Colenbrander
Mr. A.G. Colenbrander is advocaat bij NautaDutilh in Amsterdam.
Kroniek

Eerste aanleg

Auteurs Daan Beenders en Robert van Hattum
Auteursinformatie

Daan Beenders
Mr. D.J. Beenders is advocaat en partner bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam.

Robert van Hattum
Mr. P.W.R. van Hattum is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam.

Alain Ancery
Mr. A.G.F. Ancery is als Senior Legal Counsel verbonden aan ING Bank en als gastonderzoeker aan het Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Leiden.
Boekbespreking

Asser Procesrecht 5. Beslag en executie

Trefwoorden beslag, executie, praktijk, voorzieningenrechter, wetgeving
Auteurs Petra de Bruin
SamenvattingAuteursinformatie

    De Rotterdamse voorzieningenrechter Petra de Bruin bespreekt het in 2019 verschenen boek Asser Procesrecht 5, Beslag en Executie van mr. A.S. Steneker. Na een korte introductie op het boek bespreekt zij als eerste de ontwikkelingen op het terrein van het beslag- en executierecht en de gevolgen daarvan voor het boek. Hierna wordt aandacht besteed aan de kritiek van de schrijver op bepaalde wetgeving en de door hem gevonden fouten daarin. Vanuit het perspectief van haar dagelijkse praktijk bespreekt de auteur, kritisch, de beschrijving van de verlofverlening en van verschillende procedures die bij de voorzieningenrechter worden gevoerd. De bijdrage sluit af met enkele aanbevelingen aan de schrijver.


Petra de Bruin
Mr. P. de Bruin is senior rechter A (voorzieningenrechter) in de rechtbank Rotterdam, lid van de redactieraad Beslagsyllabus en voorzitter van de redactieraad Procesreglement Verzoekschriftprocedures rechtbank handel/voorzieningenrechter.
Verslag

Proceskosten, welk prijskaartje hangt er aan de toegang tot het recht?

Verslag van de najaarsvergadering 2021 van de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht

Auteurs Jim van Mourik
Auteursinformatie

Jim van Mourik
Mr. J. van Mourik is promovendus burgerlijk recht bij het Onderzoekcentrum Onderneming & Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen.