Caribisch Juristenblad

Artikel

Overheidsstichting of gesubsidieerde stichting?

Auteurs Dr. Jeff Sybesma
DOI
Auteursinformatie

Dr. Jeff Sybesma
Dr. Jeff Sybesma is legal advisor CBCS, lid van de RvA en bijzondere rechter in ambtenaren- en sociale zaken. Dit artikel is echter geheel op eigen titel geschreven.
  • Samenvatting

      De Curaçaose overheid kent zogenaamde overheidsinstellingen. Dit zijn instellingen die op afstand zijn gezet van het bestuur doch waar, simpel gezegd, de overheid nog wel (gedeeltelijk) zeggenschap in en over heeft. Overheidsinstellingen kunnen worden onderscheiden in overheids-nv’s en overheidsstichtingen. Ten aanzien van de eerste groep, de overheids-nv’s, is al veel geschreven mede in de context van de Verordening corporate governance en in hoeverre de overheidsinvloed botst met de doelstellingen van de naamloze vennootschap. Over overheidsstichtingen is daarentegen nauwelijks geschreven. De overheid heeft echter recentelijk alle in haar ogen als overheidsstichting aan te merken stichtingen aangeschreven met de opdracht dat zij hun statuten in lijn dienen te brengen met de door de overheid opgestelde modelstatuten. Dit artikel gaat dieper in op deze materie, waarbij tevens aan bod komt de overheidsstichting in relatie tot de overheid en hoe dit zich verhoudt met gesubsidieerde stichtingen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.