Justitiële verkenningen

Article

Wetgevingsonderzoek

Trefwoorden legislation, policy, ex ante evaluation, ex post evaluation, evaluation models
Auteurs Gert Jan Veerman
DOI
Auteursinformatie

Gert Jan Veerman
Prof. dr. G.J. Veerman (1947) werkte van 1983-1991 bij het WODC als raadadviseur voor het wetgevings- en rechtsplegingsonderzoek. Hij was daarna o.a. secretaris van de Visitatiecommissie Wetgeving, hoofd van het Kenniscentrum Wetgeving en vervolgens van het Clearing House voor Wetsevaluatie. Van 2003 tot zijn emeritaat in 2014 was hij tevens hoogleraar Wetgeving aan de Maastricht University.
  • Samenvatting

      Considering legislation as the juridical vehicle of policy measures (by Government and Parliament), empirical legislative research primarily implies policy research. Many subjects and items are possible in this field: the legislative process (agenda-building, struggling parties (power, interests)), the causes or necessity of legislative activities (societal support, economic motives), working and effectivity of legislative acts. The RDC started in the seventies with just a few prognostic studies, nowadays many evaluation studies are executed. Research specifically directed at legislation as such hardly exists. Some theoretical models for legislative research were developed of which criminological models are more elaborated and validated than the sociological ones. These aspects are described in this contribution. One may be skeptical about the impact of the results of scientific social research in relation to the Legislative Body (methodological restraints, the political nature), nevertheless these results contribute to ‘The Pond of Knowledge’ and are available for use by the many people involved with legislation.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.