Justitiële verkenningen

Article

Vijftig jaar onderzoek naar jeugdcriminaliteit en jeugdstrafrecht

Trefwoorden juvenile delinquency, trends, explanations, sanctions, re-offending
Auteurs Peter van der Laan
DOI
Auteursinformatie

Peter van der Laan
Prof. dr. P.H. van der Laan was van 1999 tot 2021 verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en tevens hoogleraar Reclassering aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Voordien was hij jarenlang verbonden aan het WODC.
  • Samenvatting

      Thanks to fifty years of research, knowledge about youth crime and its dealing with has grown significantly. The precise extent of juvenile crime cannot be determined, but more is known about prevalence and development, nature and severity of crimes committed, and offender characteristics. The situation is stable. A multitude of risk and protective factors are associated with criminal behavior but explaining (predicting) remains difficult. Also, much is known about dealing with youth crime. Periodic overviews show that reluctance is an important and stable characteristic of the application of criminal justice to juveniles. The number of young people being prosecuted has fallen sharply. Many community service orders are imposed and fewer custodial sanctions. The influence of research on practice and policy and legislation is difficult to determine, as is the effect of, among other things, behavioural interventions on recidivism. This is partly due to the largely absence of experimental studies. More fundamental and experimental research could change this.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.