Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2011 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Een vergissing van de bank in uw voordeel

Trefwoorden schadebeperkingsplicht, beleggingsadvies, doorbreking causaal verband
Auteurs Mr. M.B.C. Kloppenburg en Mr. E.J. van Praag
SamenvattingAuteursinformatie

    Naar aanleiding van jurisprudentie van de beroepscommissie van het KiFiD over onjuist beleggingsadvies betogen auteurs dat uit het feit dat de belegger bekend is geraakt met de fout van de bank, doorgaans slechts volgt dat verdere schade is veroorzaakt door eigen schuld en slechts hoogst zelden dat het causaal verband tussen de fout en de verdere koersontwikkelingen is doorbroken.


Mr. M.B.C. Kloppenburg
Mr. M.B.C. Kloppenburg is advocaat te Den Haag en treedt in procedures over effectendienstverlening voornamelijk op voor banken.

Mr. E.J. van Praag
Mr. E.J. van Praag is advocaat te Den Haag en treedt in procedures over effectendienstverlening voornamelijk op voor banken.
Artikel

Het paritas creditorum-beginsel en de verplichting tot het stellen van zekerheid door middel van een bankgarantie op grond van de redelijkheid en billijkheid

Enkele opmerkingen over het gesloten stelsel van dwangmiddelen en middelen tot bewaring van recht naar aanleiding van HR 28 januari 2011, LJN BO4930 (Marexion/Baboprint)

Trefwoorden gesloten stelsel van dwangmiddelen, middelen tot bewaring van recht, redelijkheid en billijkheid, art. 6:2 lid 1 BW, art. 6:248 lid 1 BW
Auteurs Mr. E.-J. Zippro
SamenvattingAuteursinformatie

    Noch art. 6:2 lid 1 BW noch art. 6:248 lid 1 BW kan een grondslag bieden voor een verplichting tot het stellen van de zekerheid door middel van een bankgarantie. Een dergelijke verplichting past niet in het stelsel van de wet en sluit niet aan bij de daarin wel geregelde gevallen. Met deze beslissing wordt recht gedaan aan het paritas creditorum-beginsel en het beginsel van de partijautonomie.


Mr. E.-J. Zippro
Mr. E.-J. Zippro is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. te Amsterdam en universitair docent burgerlijk recht aan de Universiteit Leiden en research fellow van de Leiden Law School.
Artikel

Tien jaar lidstaataansprakelijkheid: een stand van zaken vanuit civielrechtelijk perspectief

Trefwoorden lidstaataansprakelijkheid, overheidsaansprakelijkheid, EU-recht
Auteurs Mr. R. Meijer
SamenvattingAuteursinformatie

    Het Hof van Justitie van de EU ontsloot tien jaar geleden het Europeesrechtelijke beginsel van lidstaataansprakelijkheid door te erkennen dat lidstaten ten opzichte van particulieren aansprakelijk kunnen zijn voor schendingen van EU-recht. In deze bijdrage wordt de balans opgemaakt van tien jaar lidstaataansprakelijkheid.


Mr. R. Meijer
Mr. R. Meijer is advocaat bij Allen & Overy te Amsterdam.
Artikel

‘State of the art’ als begrenzing van opstalaansprakelijkheid

Dijkdoorbraak Wilnis (HR 17 december 2010, LJN BN6236)

Trefwoorden opstal, gebrekkigheid, gevaar, kenbaarheid, ‘state of the art’
Auteurs Mr. J. Kruijswijk Jansen en Mr. P. van den Broek
SamenvattingAuteursinformatie

    In het Wilnis-arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat bij de beoordeling of een dijk gebrekkig is, dienen mee te wegen de toenmalige kennis over faalmechanismen van dijken en de toenmalige richtlijnen voor belastingsituaties. De auteurs gaan in op de normatieve gebrekkigheidsbeoordeling en het aspect van de kenbaarheid van het gevaar.


Mr. J. Kruijswijk Jansen
Mr. J. Kruijswijk Jansen is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.

Mr. P. van den Broek
Mr. P. van den Broek is advocaat bij Kennedy Van der Laan te Amsterdam.