Mvv_1574-5767_2023_033_005_totaal_original1024_1_large
Rss

Maandblad voor Vermogensrecht

Meer op het gebied van Burgerlijk (proces)recht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 7-8, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Klimaatverandering

Weer of geen weer …

Auteurs Mr. A.G.F. Ancery en Mr. dr. M.F.M. van den Berg
Auteursinformatie

Mr. A.G.F. Ancery
Mr. A.G.F. Ancery (redacteur) is gerechtsauditeur bij de Hoge Raad der Nederlanden.

Mr. dr. M.F.M. van den Berg
Mr. dr. M.F.M. van den Berg (redacteur) is zelfstandig trainer en adviseur op juridisch en compliance-gebied. Daarnaast is zij als research fellow verbonden aan het Tilburg Institute for Private Law (TIP) van Tilburg University.
Artikel

Een eerste stap naar drijvend wonen op grotere schaal

Trefwoorden drijvende steden, natrekking, roerend/onroerend
Auteurs Mr. P.J. van der Plank
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt een eerste stap gezet in de richting van drijvend bouwen op grote(re) schaal. Besproken wordt waarom de ontwikkeling van drijvende steden nodig is, wat de juridische haken en ogen zijn en hoe men naar huidig recht kan komen tot een eigendomsverdeling van drijvende platformen.


Mr. P.J. van der Plank
Mr. P.J. van der Plank is werkzaam als universitair docent aan het Molengraaff Instituut voor Privaatrecht van de Universiteit Utrecht. Tevens is zij als juridisch adviseur verbonden aan een advocatenkantoor in Amsterdam en is zij als legal expert verbonden aan Blue21.nl.
Artikel

Naar een duurzame warmtevoorziening

Recente ontwikkelingen en knelpunten

Trefwoorden energietransitie, duurzame warmte, Warmtewet, geothermie, netbeheer
Auteurs Mr. S. Simonetti
SamenvattingAuteursinformatie

    Het artikel beschrijft recente ontwikkelingen en stimuleringsmaatregelen met betrekking tot warmtenetten en duurzame warmteprojecten, waaronder geothermie. Hierbij komen juridische knelpunten aan de orde die van belang zijn voor projectontwikkelaars, financiers, netbeheerders, leveranciers en afnemers. De auteur gaat ook in op wetsvoorstellen voor herziening van de Warmtewet en Wet Voortgang Energietransitie.


Mr. S. Simonetti
Mr. S. Simonetti is advocaat en director energy & sustainability bij HVG Advocaten en Notarissen in Amsterdam.
Artikel

Nudgen tegen versterking van het broeikaseffect

Trefwoorden nudging, broeikaseffect, onrechtmatige daad, generieke zorgplicht, oneerlijke handelspraktijken
Auteurs Mr. Dr. M.F.M. van den Berg
SamenvattingAuteursinformatie

    Een nudge laat zich vertalen als een duwtje in de gewenste richting. Goed gebruik van nudging kan bijdragen aan vermindering van de versterking van het broeikaseffect. Naast enthousiasme over de potentie van nudging, bestaat echter ook debat over de juridische en ethische aspecten van dit fenomeen onder meer in relatie tot manipulatie en onrechtmatige daad. In dit artikel worden de mogelijkheden en grenzen van nudging met betrekking tot het broeikaseffect uiteengezet.


Mr. Dr. M.F.M. van den Berg
Mr. dr. M.F.M. van den Berg is zelfstandig trainer en adviseur op juridisch en compliance-gebied. Daarnaast is zij als research fellow verbonden aan het Tilburg Institute for Private Law (TIP) van Tilburg University en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Klimaatverandering en verzekeren: hoe houden we risico’s verzekerbaar bij een stijgende schadelast?

Trefwoorden klimaatverandering,, verzekering, opstal, inboedel, overstroming
Auteurs Drs. T. Brinkman
SamenvattingAuteursinformatie

    Verzekeraars zien klimaatgerelateerde schade stijgen. Er is ook veel niet verzekerde schade. De auteur laat in dit artikel zien dat veranderende risico’s ervoor kunnen zorgen dat verzekerbaarheid in het gedrang komt en dat de samenleving meer moet anticiperen op de gevolgen van klimaatverandering. Verzekeringsconstructies zijn geen vervanging van investeringen in adaptieve maatregelen, maar kunnen wel bijdragen aan inzicht, bewustwording en preventie. Dit is, samen met solidariteit, ook noodzakelijk om premies beheersbaar te houden.


Drs. T. Brinkman
Drs. T. Brinkman is beleidsadviseur bij het Verbond van Verzekeraars.
Artikel

Klimaatverandering en de rechter

Trefwoorden rechtsvorming, beslag, pand, emissierecht
Auteurs Mr. A.G.F. Ancery
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt besproken waar de grenzen liggen bij rechtsvormend optreden door de rechter. Aansluitend wordt ingegaan op de omgang van de rechter met een emissie- en productierecht in een civiele procedure. Valt een dergelijk recht in te passen in bestaande vermogensrechtelijke leerstukken?


Mr. A.G.F. Ancery
Mr. A.G.F. Ancery is gerechtsauditeur bij de Hoge Raad der Nederlanden.
Artikel

Vijf over twaalf

Auteurs Reinier van den Berg
Auteursinformatie

Reinier van den Berg
Reinier van den Berg is ruim 30 jaar meteoroloog bij MeteoGroup in Wageningen en presenteert meer dan 25 jaar het weer op televisie.