01650076_covr
Rss

PROCES

Meer op het gebied van Criminologie en veiligheid

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Ethiek en het strafrecht

Auteurs Miranda Boone
Samenvatting

    In een redactioneel artikel geeft de redactie een toelichting op het tijdschriftnummer in kwestie.


Miranda Boone
Artikel

Erkenningscommissies voor justitiële gedragsinterventies

De stand van zaken in een aantal Europese landen en Canada en relevante ontwikkelingen voor Nederland

Trefwoorden Erkenningscommissie Gedragsinterventies, What Works
Auteurs Pauline Aarten, René Poort en Peter van der Laan
SamenvattingAuteursinformatie

    De Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie in Nederland bestaat dit jaar vier jaar. In deze afgelopen jaren heeft zij vele justitiële gedragsinterventies geaccrediteerd. En ook al kan gezegd worden dat zij haar werkzaamheden met succes heeft uitgevoerd, is dat niet altijd van een leien dakje gegaan. Ze is in de loop der tijd geconfronteerd met een aantal dilemma’s. Om deze reden heeft zij in oktober 2008 een internationale Expert Meeting georganiseerd waar commissieleden van een achttal landen waren uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Deze Expert Meeting heeft geleid tot een aantal nieuwe inzichten en aandachtspunten die in dit artikel uiteen worden gezet.


Pauline Aarten
Pauline Aarten is verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).

René Poort
René Poort is werkzaam bij Reclassering Nederland en is tevens lid van de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie.

Peter van der Laan
Peter van der Laan is verbonden aan het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en is tevens lid van de Erkenningscommissie Gedragsinterventies Justitie.
Artikel

Een weekendje weg in de politiecel?

Aanpak van geweldplegers door middel van het ‘weekendarrangement’

Trefwoorden weekendarrangement, inverzekeringstelling, geweldplegers
Auteurs Suzanne Riege
SamenvattingAuteursinformatie

    ‘Wie in het weekend gewelddadig is, kan rekenen op een stevige aanpak. Geweldplegers worden opgepakt en blijven tot en met maandag in de politiecel.’ Dat is de boodschap waarmee de politie en het Openbaar Ministerie in verschillende Nederlandse gemeenten een nieuwe aanpak van geweldplegers in het weekend hebben geïntroduceerd. Het weekendarrangement is in 2007 ontwikkeld in Amersfoort, omdat de geweldscijfers aldaar in het weekend aanzienlijk hoger waren dan op doordeweekse dagen. In 2008 gingen ook Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Tilburg en Utrecht met de nieuwe aanpak werken. In dit artikel worden de doelmatigheid en de rechtmatigheid van het weekendarrangement besproken.


Suzanne Riege
Suzanne Riege studeerde strafrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Corné van der Wilt
Corné van der Wilt is rechter bij de rechtbank in Dordrecht.
Artikel

Over de bestraffing van ontucht met instemming van jongeren

Trefwoorden Seksualiteit, Adolescentie, Ontucht, Strafrecht
Auteurs Juul Gooren
SamenvattingAuteursinformatie

    Wat betreft jongeren en de door henzelf gewenste uitoefening van seksualiteit moet een overheid schipperen tussen twee waarden: bescherming tegen misbruik en vrijheid tot ontplooiing. Voor het bestraffen van ontucht met instemming van jongeren tussen de twaalf en zestien jaar dienen die waarden te worden afgewogen. Bij een veronachtzaming van de kwetsbaardere positie van jongeren bestaat het risico dat hun onbevangenheid en gebrek aan weerstand door de oudere partner abusievelijk wordt aangezien voor weloverwogen instemming. Een al te nadrukkelijk accent op bescherming lijkt de deur echter open te zetten voor allerlei (ongewenste) inmenging van buitenaf. Daarbij moet worden gedacht aan allerhande persoonlijke motieven (wraak of jaloezie) en het algemene belang (de maatschappelijke zeden), die daarmee het bijzondere belang (integriteit van het slachtoffer) kunnen ondersneeuwen.


Juul Gooren
Juul Gooren werkt als docent bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden en verricht daar onderzoek naar het strafrechtelijke discours rond ontucht jegens jongeren.

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Annelies Sennef