01650076_covr
Rss

PROCES

Meer op het gebied van Criminologie en veiligheid

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De teneur van de antiterreur

Auteurs Maartje van der Woude

Maartje van der Woude
Artikel

De politietaak en de Wet op de identificatieplicht

Trefwoorden Politietaak, Identificatieplicht, Bevoegdheidscumulatie, Onrechtmatige bewijsgaring
Auteurs Liza Pander Stapel
SamenvattingAuteursinformatie

    Met de inwerkingtreding van de Wet op de identificatieplicht is een beeld geschept dat eenieder, vanaf de leeftijd van 14 jaar, zomaar op straat of in de publieke ruimten door de politie naar zijn identiteit kan worden gevraagd. De bevoegdheid van de politie om over te gaan tot het vorderen van inzage in identiteitsgegevens ligt echter iets genuanceerder. De politie is immers gebonden aan haar bevoegdheden en dient te handelen binnen de politietaak van artikel 2 Politiewet 1993. Zo is het te pas en te onpas vorderen van inzage in identiteitsgegevens niet toegestaan en dient een aantal waarborgen in acht te worden genomen. Doet de politie dat niet, en treedt zij buiten de aan haar toegekende bevoegdheden, dan is er sprake van onrechtmatig politieoptreden.


Liza Pander Stapel
Liza Pander Stapel was gerechtssecretaris in Utrecht en is thans werkzaam als para-legal bij Wladimiroff Advocaten.
Artikel

Intelligence-gestuurde politie en sociale categorisatie

Over de noodzaak van communicatie en de bereidheid om informatie te delen bij de Nederlandse politie

Trefwoorden Politie, Intelligence-gestuurd, Sociale categorisatie, Need to share
Auteurs Patrick Van Calster, Thijs Vis en Jaitske Roosma
SamenvattingAuteursinformatie

    Sinds 2000 doet de top van de Nederlandse politie allerlei inspanningen om de principes van intelligence-gestuurde politie (IGP) op het werkveld operationeel te maken. De centrale idee achter IGP is dat criminaliteitsanalyses en hun afgeleide producten aan de basis liggen van te nemen beslissingen. Door de beslissingen te stoelen op actuele geanalyseerde informatie hoopt de politie een betere efficiëntie en effectiviteit te bereiken. De bereidheid van de politie om informatie te delen met zowel andere afdelingen als haar ketenpartners is dus cruciaal voor de slaagkansen van IGP. In deze bijdrage onderzoeken we de vraag of de Nederlandse politieorganisatie een succesvolle implementatie van intelligence-gestuurde politie toelaat. Immers, de aard van de politietaken genereert een proces dat in de literatuur bekendstaat als sociale categorisatie. Dit proces vormt mogelijk een belemmering bij het delen van informatie en daarom bij de implementatie van intelligence-gestuurde politie.


Patrick Van Calster
Patrick Van Calster is universitair hoofddocent Criminologie aan de Universiteit Leiden.

Thijs Vis
Thijs Vis is als onderzoeker verbonden aan het KLPD.

Jaitske Roosma
Jaitske Roosma was tot en met 2007 strategisch analist en beleidsmedewerker bij politieregio Rotterdam-Rijnmond en is tegenwoordig projectmedewerker Forensische Visualisatie bij het Nederlands Forensisch Instituut.
Praktijk

De commissie van toezicht op micro- en macroniveau

Enkele persoonlijke impressies

Auteurs Sonja Wurzer
SamenvattingAuteursinformatie

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Sonja Wurzer
Sonja M. Wurzer-Leenhouts was universitair docent bij de Universiteit Leiden. Zij is thans rechter-plv. in de Rechtbank Rotterdam en lid van de commissie van toezicht bij de justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt te Spijkenisse.
Artikel

Samenwerking in de jeugdstrafrechtsketen door middel van het justitieel casusoverleg in Rotterdam

Een analyse van de Rotterdamse praktijk van het justitieel casusoverleg als instrument voor de vervolging, afdoening en hulpverlening in jeugdstrafzaken

Trefwoorden Justitieel casusoverleg, Openbaar Ministerie, Ketenpartners, Jeugdigen
Auteurs Kevin Pieters en Shirley Splinter
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit artikel wordt in vogelvlucht de totstandkoming en de theorie van het justitieel casusoverleg (JCO) geschetst. Het JCO is een overleg waarbij verschillende ‘ketenpartners’ per jeugdige overleggen over de beste aanpak ten aanzien van vervolging, afdoening en hulpverlening. De Rotterdamse praktijk van het JCO komt ook aan bod. Er wordt met name ingegaan op de effectiviteit van het Rotterdamse JCO. Hoewel het Rotterdamse JCO effectief is, kan de objectieve meerwaarde nog verder worden verbeterd. Ontwikkelingen zoals de komst van het Rotterdamse Veiligheidshuis bieden kansen om het JCO nog beter te laten functioneren.


Kevin Pieters
Kevin Pieters is junior juridisch medewerker bij het Kabinet RC te Rotterdam.

Shirley Splinter
Shirley Splinter is buitengriffier bij de Strafsector te Middelburg.
Artikel

Wat doet jonge veelplegers stoppen met criminaliteit?

Trefwoorden Desistance, Jeugdcriminaliteit, Veelplegers
Auteurs Diane van Drie en Ido Weijers
SamenvattingAuteursinformatie

    Een heel kleine groep jongeren ontwikkelt een ‘criminele carrière’. Toch stopt ook iedere veelpleger vroeg of laat. Dit proces van desistance bij jongeren en jongvolwassenen is het onderwerp van dit artikel. Eerst wordt een overzicht van recente literatuur gegeven, daarna worden de resultaten van een kleine, exploratieve studie gepresenteerd: Familie vormt een krachtig motief voor jonge veelplegers om te stoppen. Liefdesrelaties hebben daarentegen nauwelijks invloed, net als werk. Als eenmaal is besloten te stoppen, is werk wel belangrijk om het vol te houden. Ten slotte is de eigen keuze, human agency of ‘subjectieve verandering’ heel belangrijk bij desistance.


Diane van Drie
Diane van Drie is pedagoog.

Ido Weijers
Ido Weijers is als bijzonder hoogleraar Jeugdrechtspleging verbonden aan het Willem Pompe Instituut voor strafrechtwetenschappen (Universiteit Utrecht) en als hoofddocent aan de opleiding Pedagogiek van dezelfde universiteit.

    In een column geeft een redacteur of auteur zijn of haar visie op een bepaald onderwerp.


Jolande uit Beijerse