Recht der Werkelijkheid

Article

Sentencing with(out) Forensic Mental Health Information

Trefwoorden forensic mental health report, sentencing, mental disorder, recidivism risk, the Netherlands
Auteurs Roosmarijn van Es, Jan de Keijser, Janne van Doorn en Maarten Kunst
DOI
Auteursinformatie

Roosmarijn van Es
Roosmarijn van Es is docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan Universiteit Leiden. Haar promotieonderzoek richt zich op de rol van informatie in pro Justitia-rapportages in rechterlijke beslissingen over bewijs en straf.

Jan de Keijser
Jan de Keijser is hoogleraar Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan Universiteit Leiden.

Janne van Doorn
Janne van Doorn is universitair docent bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan Universiteit Leiden.

Maarten Kunst
Maarten Kunst is hoogleraar Criminologie bij het Instituut voor Strafrecht en Criminologie aan Universiteit Leiden.
  • Samenvatting

      In the Netherlands, a pretrial forensic mental health report (FMHR) can be requested to inform the court whether a mental disorder was present at the time of the offense, whether this disorder affected behaviour and decision-making at the time of the offense, how this disorder may affect future behaviour and advise on possible treatment measures. However, a substantial number of defendants refuse to cooperate with FMHRs to avoid being sentenced to a forensic psychiatric hospital for at least two years (TBS). With an experimental vignette study among law and criminology students (N = 355), we tested whether TBS is less likely for an uncooperative defendant than for a cooperative defendant. Second, we tested whether an uncooperative defendant receives a longer prison sentence when TBS is not imposed. Results showed that refusing to cooperate reduces the likelihood of a TBS measure and that this is compensated by a slightly longer prison sentence. Extending international research, we explored whether type of disorder and recidivism risk in an FMHR had an effect on sentencing. Results show that schizophrenia led to TBS more often than antisocial personality disorder regardless of recidivism risk. Type of disorder or recidivism risk did not substantially affect the prison sentence regardless of whether TBS had been imposed. Recommendations for research and practice are discussed.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.