Recht der Werkelijkheid

Article

Recht spreken én schrijven

Hoe (on)tevredenheid over de communicatie de acceptatie van de rechterlijke beslissing beïnvloedt

Trefwoorden perceived outcome fairness, interpersonal justice, informational justice, justification in judicial decisions, interactional justice
Auteurs Geerke van der Bruggen, Henk Pander Maat en Leonie van Lent
DOI
Auteursinformatie

Geerke van der Bruggen
Geerke van de Bruggen is schrijftrainer en tekstschrijver bij Brug in Bedrijf. Zij werkt aan een promotieonderzoek over de (on)begrijpelijkheid van rechterlijke uitspraken bij Taal en Communicatie en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht.

Henk Pander Maat
Henk Pander Maat is universitair hoofddocent bij de faculteit Geesteswetenschappen, disciplinegroep Taal en Communicatie en bij het UiL-OTS, Universiteit Utrecht. Hij houdt zich bezig met de kwaliteit van teksten waarmee experts leken proberen te bereiken, en waarmee organisaties klanten proberen te bereiken.

Leonie van Lent
Leonie van Lent is universitair hoofddocent strafprocesrecht aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen en het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging, beide departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Zij houdt zich bezig met de betekenis van de eis van openbaarheid voor het strafproces, bijvoorbeeld voor vormgeving en begrijpelijkheid daarvan, en voor participatie van burgers.
 • Samenvatting

   There is a growing interest in judicial communication – i.e. the interaction of judges with parties in court and the communicative quality of (written) judicial decisions. The aim of our research was to find out more about the role of these communicative aspects, specifically of specific text elements in judicial decisions, in outcome justice judgments of – different types of – litigating parties.
   Respondents in this research were three types of parties involved in administrative court proceedings: citizens, their lawyers, and the officials that represent the government. When receiving the written judicial decision in their case, they also got our questionnaire.
   All types of litigants in our research perceived a higher level of outcome fairness when the decision was favorable for them. Apart from that, the perceived outcome fairness also depended on the respondents’ trust in judges and their judgments about the judicial communication during the court hearing (interpersonal justice) and in the written court decision (informational justice).
   For citizens, outcome favorability did not influence the effect of these factors on perceived outcome fairness. In this respect a clear difference between non-professionals and professionals was found. For both types of professionals involved (the lawyers and the government representatives), trust in judges was more important with low outcome favorability. Only for government officials interpersonal justice was more important in perceived outcome fairness if the outcome was unfavorable.
   This means that good interaction with the judge during the court hearing and an understandable and convincing court decision always matter for citizens, regardless of the outcome. At the same time, citizens are the least satisfied litigants when it comes to judicial communication. Also their general trust in judges is lower. As legitimacy of the judiciary is an important goal of judicial communication, the Dutch judiciary is rightly investing in better communication with (litigating) citizens.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.