RegelMaat

Case

De rolinvulling van overheidsjuristen

Bespreking van het proefschrift van Wubbo Wierenga

Trefwoorden beroepsopvatting, wetgevingsjuristen, beroepsethiek, onderzoek, professioneel
Auteurs P.J.P.M. van Lochem
DOI
Auteursinformatie

P.J.P.M. van Lochem
Mr. dr. P.J.P.M. (Peter) van Lochem is Fellow van het Meijers Instituut (Universiteit Leiden).
  • Samenvatting

      Wierenga’s proefschrift gaat over de wijze waarop overheidsjuristen hun rol invullen en de verklaring daarvan. Zijn promotieonderzoek bestond uit een drietal empirische deelonderzoeken, gericht op alle overheidsjuristen. Zijn onderzoek heeft geleid tot drie kernbegrippen van de rolinvulling (professioneel handelen, zelf gedefinieerde werksituatie en gekozen beroepsopvatting) en vier ideaaltypische rolinvullingen (maximeren van de juridische kwaliteit, bijdragen aan een bredere opgave, beïnvloeden van beleids- en besluitvorming en laveren tussen rechter en bestuur), waarvan de keuze wordt beïnvloed door omgevingsfactoren zoals de organisatiegrootte en persoonlijke kenmerken zoals het aantal dienstjaren. Zo blijkt dat onervarenheid (weinig dienstjaren, lage schaal) samenhangt met de rolinvulling ‘maximeren van de juridische kwaliteit’.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.