RegelMaat

Legislation

Decision mining als bijdrage aan kwaliteit van uitvoering

Trefwoorden digitalisering, artificiële intelligentie, uitvoeringsorganisaties, regelbeheer
Auteurs S. Leewis en A.C.M. Meuwese
DOI
Auteursinformatie

S. Leewis
S. (Sam) Leewis MSc. is werkzaam als docent-onderzoeker binnen het lectoraat Betekenisvol Digitaal Innoveren van de Hogeschool Utrecht en als promovendus verbonden aan de Open Universiteit.

A.C.M. Meuwese
Prof. dr. A.C.M. (Anne) Meuwese is hoogleraar Public Law and Governance of Artificial Intelligence aan de Universiteit Leiden, projectleider van het vanuit PDI-SSH gefinancierde WetSuite-project en redacteur van RegelMaat.
  • Samenvatting

      Deze rubriekbijdrage introduceert ‘decision mining’ bij de RegelMaat-lezer. Decision mining is een techniek die vanuit concrete beslisdata de regels die daaraan ten grondslag hebben gelegen reconstrueert. Het promotieonderzoek van Sam Leewis ontwikkelt deze techniek verder in de context van de uitvoering van wetgeving. Uiteindelijk heeft decision mining de potentie om te helpen controleren of de regels die gebruikt worden in digitale beslissystemen van uitvoeringsorganisaties wel in lijn zijn met de daaraan ten grondslag liggende wetgeving.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.