To_1568-5012_2023_023_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2009 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De economische crisis en het omgevingsrecht

Trefwoorden economische crisis
Auteurs Mr. M. Lurks
Auteursinformatie

Mr. M. Lurks
Mr. M. Lurks is werkzaam bij de VNG en tevens redactielid van TO.
Artikel

Van een impasse naar een crisis- en herstelwet

Trefwoorden crisis- en herstelwet, impasse, gebiedsontwikkeling, duurzame gebiedsontwikkeling
Auteurs Mr. A. ten Veen
SamenvattingAuteursinformatie

    In februari 2009 verscheen het rapport ‘Doorbreek de impasse tussen milieu en gebiedsontwikkeling’. Het rapport geeft een beschrijving van de redenen waarom gebiedsontwikkeling in Nederland (te) vaak leidt tot vertraging en frustraties. In het rapport wordt ook gezocht naar oplossingen die moeten leiden tot de ontwikkeling en realisatie van plannen met een hoge ruimtelijke en milieukwaliteit. Het rapport heeft mede vanwege de economische crisis ruim aandacht gekregen in de media en de politiek. In het crisisbeleid van het kabinet is een ‘crisis- en herstelwet’ (hierna: Herstelwet) aangekondigd. De minister van VROM heeft in het verlengde van die aankondiging een actieprogramma ‘Vernieuwing instrumentarium milieu en ruimtelijke ontwikkeling’ vastgesteld, waarin een ‘Wet gebiedsontwikkeling en milieu’ wordt aangekondigd. Deze bijdrage vormt in de eerste plaats (par. 1-3) een korte weergave van het rapport, met inbegrip van de in het rapport benoemde voorbeelden. In de tweede plaats (par. 4-9) wordt ingegaan op de mogelijke inhoud van de door het kabinet aangekondigde Herstelwet, waardoor procedures voor infrastructurele en grote bouwprojecten zouden moeten worden versneld en vereenvoudigd.


Mr. A. ten Veen
Mr. A. ten Veen is als advocaat-partner verbonden aan Stibbe te Amsterdam. Tevens is hij lid van het informele Platform Milieu en Gebiedsontwikkeling, welk platform betrokken is geweest bij de totstandkoming van de, onder verantwoordelijkheid van prof. mr. Friso de Zeeuw, praktijkhoogleraar, Gebiedsontwikkeling TU Delft, rapportage ‘Doorbreek de impasse tussen milieu en gebiedsontwikkeling’, februari 2009, ISBN 978-90-813973-1-5.
Artikel

Impasse tussen milieu en gebiedsontwikkeling?

Trefwoorden gebiedsontwikkeling, integrale afweging, milieunormen, milieubeleid
Auteurs Mr. drs. J. Rutteman
SamenvattingAuteursinformatie

    In hun essay ‘Doorbreek de impasse tussen milieu en gebiedsontwikkeling’, betogen De Zeeuw, Puylaert en Werksma dat grotere en kleinere projecten regelmatig vastlopen door met name ‘ingewikkeldheid die wij onszelf aandoen’. De oorzaak van het vastlopen ligt ‘volgens betrokkenen’ in belangrijke mate in de grote hoeveelheid Europese en nationale wet- en regelgeving die over plannend en bouwend Nederland is uitgestort. De vraag die zij vervolgens in hun essay proberen te beantwoorden, is of de energie die verloren gaat met ‘juridisch figuurzagen en procesmatige haarkloverij’, niet beter besteed kan worden aan het opstellen van plannen die zowel een hoge milieu- als gebiedskwaliteit hebben. In een aantal hoofdstukken werken zij de aard van het probleem verder uit, en geven oplossingsrichtingen aan. Hierna zal ik de belangrijkste voorgestelde oplossingen bespreken, na eerst de probleemanalyse en de oplossingsrichtingen kort te hebben weergegeven.


Mr. drs. J. Rutteman
Mr. drs. J. Rutteman is juridisch medewerker bij de Stichting Natuur en Milieu.
Jurisprudentie

Recente ontwikkelingen in jurisprudentie en wetgeving over luchtkwaliteit

Trefwoorden jurisprudentie, NSL, Wet lukchtkwaliteitseisen, Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007, overgangswet
Auteurs Mr. C.A.M. van den Brand, Mr. O. Kwast en Mr. dr. C.N. van der Sluis
Auteursinformatie

Mr. C.A.M. van den Brand
Mr. C.A.M. van den Brand is officier van justitie te Den Haag.

Mr. O. Kwast
Mr. O. Kwast is werkzaam bij de Hoofddirectie Juridische Zaken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Mr. dr. C.N. van der Sluis
Mr. dr. C.N. van der Sluis is werkzaam bij de Hoofddirectie Juridische Zaken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en treedt per 1 augustus 2009 in dienst bij de sectie bestuurs- en omgevingsrecht van Ploum Lodder Princen te Rotterdam.

    Deze rubriek geeft een overzicht van recente wet- en regelgeving.

    In Nieuws wordt verslag uitgebracht van actuele ontwikkelingen.

    In Agenda worden lezingen, conferenties en andere evenementen aangekondigd.

    Deze rubriek geeft een overzicht van recent verschenen literatuur.