To_1568-5012_2023_023_001_totaal_original1024_1_large
Rss

Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Meer op het gebied van Bestuursrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 5, 2016 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De Aanvullingswet geluid: ‘over emissie, immissie en omissie’?

Trefwoorden omgevingsrecht, Omgevingswet, geluid, geluidhinder
Auteurs Mr. drs. J.H. (Hanny) Geerdink
Auteursinformatie

Mr. drs. J.H. (Hanny) Geerdink
Mr. drs. J.H. Geerdink is jurist en milieukundige (voorheen advocaat). Zij is gespecialiseerd in het omgevingsrecht (milieu- en ruimtelijk bestuursrecht) en expert op het gebied van geluidhinder. Zij wordt veelvuldig ingeschakeld bij besluitvormingsprocessen voor infrastructuur, industrie en gebiedsontwikkeling.
Artikel

De stand van de stelselherziening: brede betrokkenheid bij de uitwerking van de Omgevingswet

Trefwoorden omgevingsrecht, Omgevingswet, stelselherziening
Auteurs Mr. H.W. (Wilco) de Vos
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze bijdrage wordt de stand van zaken van de stelselherziening van het omgevingsrecht gegeven tot de publicatie van de ontwerp-AMvB’s.


Mr. H.W. (Wilco) de Vos
Mr. H.W. de Vos is werkzaam bij de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is als juridisch projectleider betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe omgevingswetgeving.
Artikel

Detailhandel en de provinciale verordening: grenzen overschreden?!

Trefwoorden omgevingsrecht, ruimtelijke ordening, Dienstenrichtlijn
Auteurs Mr. H. (Hans) Koolen
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage gaat in op één specifieke instructieregel in de Verordening ruimte 2014 van de provincie Zuid-Holland, te weten art. 2.1.4 VR. Deze regel ziet op de vestigingsmogelijkheden van detailhandel in Zuid-Holland. Art. 2.1.4 VR staat al enige tijd in de belangstelling. Het is onderwerp van een aantal procedures bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over reactieve aanwijzingen ex art. 3.8 lid 6 Wro en de weigering van een ontheffing ex art. 4.1a Wro. De regeling staat ook in de belangstelling in verband met de vraag hoe dit artikel zich verhoudt tot de eisen van het Unierecht, de vraag of het voortvloeit uit dwingende redenen van algemeen belang, de vraag of het geschikt, evenredig en noodzakelijk is om ruimtelijke doelstellingen te bereiken, en tot slot de vraag of het kan worden geacht ruimtelijke en provinciaal noodzakelijke belangen te dienen.


Mr. H. (Hans) Koolen
Mr. H. Koolen is advocaat bij de maatschap Gijs Heutink Advocaten te Amsterdam.
Artikel

Een goed begin is het halve werk: omzetting van het wetsvoorstel nieuwe normering primaire waterkeringen naar het stelsel van de Omgevingswet

Trefwoorden omgevingsrecht, Omgevingswet, Waterwet, waterveiligheid
Auteurs Mr. drs. D. (Danny) van Twist
SamenvattingAuteursinformatie

    De vraag die in dit artikel centraal staat, is hoe het wetsvoorstel nieuwe normering primaire waterkeringen kan worden omgezet naar het stelsel van de Omgevingswet en met welke punten rekening gehouden moet worden. Allereerst wordt het wetsvoorstel beschreven, waarna wordt aangegeven welke kaders – naast de Waterwet en de Omgevingswet – van belang zijn voor de omzetting. Vervolgens komen technische aspecten van het incorporeren van het wetsvoorstel in het stelsel van de Omgevingswet aan de orde en worden enkele inhoudelijke punten aangestipt, die nog meer denkwerk vereisen. Tot slot wordt geschetst welke stappen nog moeten worden gezet richting de invoeringsregelgeving van de Omgevingswet voor zover het gaat om het waterveiligheidsbeleid.


Mr. drs. D. (Danny) van Twist
Mr. drs. D. van Twist is werkzaam bij de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is met het onderwerp van dit artikel cum laude afgestudeerd aan de Academie voor Wetgeving.
Artikel

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, het vervolg

Trefwoorden omgevingsrecht, bouwtoezicht
Auteurs Mr. A. (Annalies) Outhuijse
SamenvattingAuteursinformatie

    Deze bijdrage bouwt voort op A. Outhuijse, De introductie van private partijen in het bouwtoezicht. Waar moeten we om denken?, TO 2016, afl. 3, p. 79-90. In deze versie zijn het wetsvoorstel, zoals aangeboden aan de Tweede Kamer, en het advies van de Raad van State op het voorstel verwerkt.


Mr. A. (Annalies) Outhuijse
Mr. A. Outhuijse verricht sinds 1 oktober 2015 promotieonderzoek naar de geschilbeslechting en besluitvorming door de Nederlandse mededingingsautoriteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het kader van haar masterscriptie heeft ze onderzoek gedaan naar de privatisering van het bouwtoezicht.
Diversen: Reactie

Korte repliek op reactie Nijmeijer naar aanleiding van het artikel ‘Het omgevingsplan in de Omgevingswet’

Trefwoorden omgevingsrecht
Auteurs Mr. J.R. (Jan Reinier) van Angeren
Auteursinformatie

Mr. J.R. (Jan Reinier) van Angeren
Mr. J.R. van Angeren is advocaat bij Stibbe.