Tijdschrift voor Toezicht

Miscellaneous

Klimaattransitie vraagt om maatschappelijk verantwoord leiderschap

Hoe stimuleer je dit vanuit extern toezicht?

Trefwoorden klimaattransitie, maatschappelijk verantwoord leiderschap, toezicht, gedragsbeïnvloeding
Auteurs Paulien Schuurman-Landman, Tessa Coffeng en Elianne van Steenbergen
DOI
Auteursinformatie

Paulien Schuurman-Landman
MSc P.H.J. Schuurman-Landman is toezichthouder specialist Governance, Gedrag en Cultuur bij De Nederlandsche Bank en promovenda bij de Universiteit Utrecht.

Tessa Coffeng
Dr. T. Coffeng is toezichthouder Gedrag & Cultuur bij de Autoriteit Financiële Markten, onderzoeker Organisatiegedrag bij de Universiteit Utrecht en redacteur bij Tijdschrift voor Toezicht.

Elianne van Steenbergen
Prof. dr. E.F. van Steenbergen is senior toezichthouder Gedrag & Cultuur bij de Autoriteit Financiële Markten, bijzonder hoogleraar Psychologie van Toezicht aan de Universiteit Utrecht en redacteur bij Tijdschrift voor Toezicht. De leerstoel Psychologie van Toezicht wordt gefinancierd door de Universiteit Utrecht en de AFM.
  • Samenvatting

      De gevolgen van klimaatverandering worden steeds tastbaarder. De druk op bestuurders van organisaties om maatschappelijk verantwoord leiderschap te tonen, groeit. Hiermee bedoelen we dat van bestuurders wordt verwacht dat zij niet alleen zeggen dat zij de klimaattransitie belangrijk vinden, maar vervolgens ook die goede intenties kunnen omzetten in daadwerkelijk gedrag dat hieraan bijdraagt. Voor het stimuleren van maatschappelijk verantwoord leiderschap vanuit extern toezicht biedt de psychologische benadering verschillende mogelijkheden. Namelijk: creëren van een risicobewuste houding, benutten van de sociale norm en versterken van het geloof in eigen kunnen. Door te experimenteren met deze manieren van gedragsbeïnvloeding kunnen externe toezichthouders hun bijdrage aan de klimaattransitie vergroten.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.