Tijdschrift voor Veiligheid

Article

Situationele onveiligheidsbeleving

Een verkenning van situationele zorgen over slachtofferschap van criminaliteit in stad en wijk

Trefwoorden situational fear of crime, fear events, fear spots, worry about crime
Auteurs Jelle Brands en Remco Spithoven
DOI
Auteursinformatie

Jelle Brands
Jelle Brands is universitair docent aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden. j.brands@law.leidenuniv.nl

Remco Spithoven
Remco Spithoven is lector Maatschappelijke Veiligheid bij Hogeschool Saxion en hoofdredacteur van Tijdschrift voor Veiligheid. r.spithoven@saxion.nl
  • Samenvatting

      By partially replicating an instrument developed by Gray, Jackson and Farrall, our current study explores events in which people indicated to have worried about crime victimization. Similar to results reported by Gray, Jackson and Farrall, we find that events in which people worry about the prospect of falling victim to crime are experienced relatively infrequently. This contrasts with more general, broad spread concerns and worries about crime victimization; both in the current study, and in fear of crime research more generally. In the current study, we also supplemented the instrument developed by Gray, Jackson and Farrall by, 1) exploring the characteristics of those situations in which events of worry about crime victimization arose, and by 2) exploring the added value of a local application of the survey instrument. Drawing on survey data from Amsterdam (city level) and Oostgaarde, a neighbourhood in Capelle aan den IJssel (neighbourhood level), a rich and clear picture emerged of situations in which research participants indicated to have worried about crime victimization. On the basis of our results we conclude that it can be useful to implement the instrument on a local level, if the aim is to learn more about the patterning and ecology of events of fear. We also argue that a greater understanding of the (local) patterning and ecology of events of fear may help in designing local policies to mitigate situational fear of crime.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.