Ap_2590-3489_2019_001_001_covr
Rss

Afwikkeling Personenschade

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2023 Alle samenvattingen uitklappen
Artikel

Access_open De waardering van de letselschadezitting: een verkenning

Trefwoorden Letselschade, Personenschade, Gronings letselschadecongres 2022, Letselschadezitting
Auteurs Mr. P.J. van Eekeren
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 3 oktober 2022 vond voor de 15e keer het jaarlijkse Gronings letselschadecongres plaats, met als thema ‘de prijs van letselschade’. Traditiegetrouw spreekt daar een rechter als hekkensluiter. Deze keer was het de beurt aan Ellen van Eekeren. Zij nam, eendachtig het thema van dit congres, de deelnemers mee voor een kijkje in de rechterlijke keuken als het gaat om de zitting, en dan in het bijzonder ‘de letselschadezitting’. Zij verkende met hen de diverse factoren die de waarde van de letselschadezitting bepalen.


Mr. P.J. van Eekeren
Ellen van Eekeren is per 1 januari 2023 raadsheer in het gerechtshof Amsterdam. Voordien was zij senior rechter in de rechtbank Amsterdam. Daarnaast is zij voorzitter van de landelijke Expertgroep Personenschade van de rechtspraak.
Artikel

Ook letselschadeslachtoffers gebaat bij IPS-methode voor re-integratie

Trefwoorden Letselschade, Personenschade, IPS-methode, Re-integratie
Auteurs E.P. Audenaerde
SamenvattingAuteursinformatie

    Het interventieprogramma IPS is een nog weinig bekend en daardoor weinig toegepaste interventie in de letselschadepraktijk. Het is een bewezen effectieve interventie voor mensen die kampen met een (ernstige) psychische aandoening. De aanpak is praktisch en gericht op arbeidsre-integratie. Hierbij geldt het credo dat werk het beste medicijn is. De begeleiding die vanuit het programma wordt ingezet, is intensief en doelgericht. Niet alleen de cliënt maar ook diens omgeving en de werkgever worden bij de begeleiding betrokken. Helaas staat het programma nu nog niet open voor cliënten die (nog) een werkgever hebben. Wellicht verandert dit in de toekomst. De doelgroep wordt verruimd. Er loopt een pilot waarin mensen met niet aangeboren hersenletsel volgens deze methode duurzaam worden gere-integreerd.


E.P. Audenaerde
Erwin Audenaerde is arbeidsdeskundige Trivium advies en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Van Gedragsregels naar een Gedragscode

Trefwoorden Letselschade, Personenschade, KNMG-Gedragscode KNMG, Leidraad, Professioneel handelen
Auteurs Mr. O.L. Nunes en Mr. S.F. de Jong
SamenvattingAuteursinformatie

    De KNMG-Gedragscode voor artsen heeft de KNMG-Gedragsregels in 2022 vervangen. Met de nieuwe Gedragscode wordt vooral beoogd om met een vijftiental kernregels BIG-geregistreerde artsen een eigentijdse leidraad voor professioneel handelen te bieden. Behalve oude, vertrouwde uitgangspunten bevat de Gedragscode ook nieuwe kernregels, waarvan de arts zich bewust dient te zijn.


Mr. O.L. Nunes
Oswald Nunes is advocaat bij KBS advocaten.

Mr. S.F. de Jong
Sara de Jong is advocaat bij KBS advocaten.
Actualia

Actualia

Trefwoorden Letselschade, Personenschade