Bsb_cover
Rss

Boom Strafblad

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2021 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

De spiegel van Straatsburg

Trefwoorden Nederlandse strafrechtspleging, EVRM, Handvest voor de Grondrechten van de EU
Auteurs Prof. mr. J.H. (Jan) Crijns, Prof. mr. M.F.H. (Marianne) Hirsch Ballin en Prof. mr. P.A.M. (Pieter) Verrest
SamenvattingAuteursinformatie

    De redactie zag in de recente Straatsburgse veroordelingen aanleiding om de Nederlandse strafrechtspleging kritisch tegen het licht te (laten) houden voor wat betreft haar omgang met fundamentele rechten, waarbij niet alleen betekenis toekomt aan het EVRM maar ook in toenemende mate aan het Handvest voor de Grondrechten van de Europese Unie. Aldus staat dit nummer in het teken van de centrale vraag of het Nederlandse strafrecht nu en in de nabije toekomst in de spiegel van Straatsburg verdere bijsturing nodig heeft.


Prof. mr. J.H. (Jan) Crijns
Jan Crijns is lid van de redactie van Boom Strafblad en hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.

Prof. mr. M.F.H. (Marianne) Hirsch Ballin
Marianne Hirsch Ballin is lid van de redactie van Boom Strafblad en hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prof. mr. P.A.M. (Pieter) Verrest
Pieter Verrest is lid van de redactie van Boom Strafblad en hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Opinie

Myjmering: De invloed van het EVRM op de Nederlandse strafrechtspleging. Inmiddels Fair enough?

Trefwoorden EVRM, EHRM, Protocol 15, Terughoudendheid en activisme, Strafrecht en mensenrechten
Auteurs Prof. mr. B.E.P. (Egbert) Myjer
SamenvattingAuteursinformatie

    Bij de discussies in de Kamer over de goedkeuringswet van het EVRM werd nog gedacht dat het EVRM vooral invloed zou hebben op andere landen. Inmiddels is duidelijk dat het EVRM, zoals toegepast en geïnterpreteerd door het EHRM, ook een niet meer weg te denken invloed heeft gehad op de Nederlandse strafrechtspleging. Lidstaten laten soms merken dat het EHRM zich wat gedeisd moet houden. En klagers vinden dat het best wat ruimhartiger mag zijn. Het is voor het EHRM een constant balanceren tussen terughoudendheid en activisme


Prof. mr. B.E.P. (Egbert) Myjer
Egbert Myjer is oud-rechter in het EHRM (2004-2012) en emeritus bijzonder hoogleraar rechten van de mens VU.
Artikel

Access_open Een probleem rondom het nemo tenetur-beginsel?

Trefwoorden nemo tenetur-beginsel, zwijgrecht, zelfincriminatie, strafprocesrecht, eerlijk proces
Auteurs Mr. dr. J.S. (Joost) Nan
SamenvattingAuteursinformatie

    Het recht van een verdachte om niet mee te hoeven werken aan zijn eigen veroordeling (het nemo tenetur-beginsel), is samen met het zwijgrecht een hoeksteen in ons strafprocesrecht. Voor het positieve recht is het echter nog steeds geen uitgemaakte zaak wat de inhoud van het beginsel precies is. Toch kan men daarover duidelijk een divergentie waarnemen tussen de opvatting van de Nederlandse (hoogste) rechters en het EHRM.


Mr. dr. J.S. (Joost) Nan
Joost Nan is universitair hoofddocent straf(proces)recht bij EUR en (cassatie)advocaat bij Wladimiroff Advocaten.
Artikel

Geen coulance maar recht: de actieve raadsman bij het politieverhoor

Trefwoorden verhoorbijstand, Richtlijn 2013/48/EU, fair trial, Besluit inrichting en orde politieverhoor, tuchtrecht
Auteurs Mr. dr. M. (Marianne) Lochs
SamenvattingAuteursinformatie

    De strafvorderlijke regulering van de verhoorbijstand in Nederland beperkt de advocaat in het op actieve wijze verlenen van bijstand tijdens het politieverhoor. Naar aanleiding van een uitspraak van het Hof van Discipline waarin een klacht over een actief optredende advocaat tijdens een politieverhoor ongegrond werd verklaard, wordt in dit artikel uiteengezet waarom de Nederlandse regeling niet (langer) verenigbaar is met de rechtspraak van het EHRM en Richtlijn 2013/48/EU.


Mr. dr. M. (Marianne) Lochs
Marianne Lochs is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Column

Consiglieri

‘Whenever I Say I Am A Little Concerned, I Am Very Concerned’ – The Irishman

Trefwoorden Strafrechtadvocatuur, Strafrechtspleging, Polarisatie
Auteurs Mr. dr. P.P.J. (Patrick) van der Meij
SamenvattingAuteursinformatie

    In de strijd tussen de verharde georganiseerde criminaliteit en de niets ontziende opsporing van strafbare feiten is de strafrechtadvocaat hoognodig voor de-escalatie en controle. Dat betekent niet dat geen kritiek mag worden geuit op de strafrechtadvocatuur. Het betekent wel dat er een breed gedragen verantwoordelijkheid bestaat voor iedereen met enige kennis en verstand van de strafrechtspleging om die advocaten niet gemakkelijk weg te zetten als maffiamaatjes. Strafrechtadvocaten verdienen bescherming in plaats van verdachtmakingen.


Mr. dr. P.P.J. (Patrick) van der Meij
Patrick van der Meij is strafrechtadvocaat en partner bij Cleerdin & Hamer Advocaten, research fellow bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden en redacteur van dit tijdschrift.
Artikel

Post-Keskin: enkele reflecties op de nieuwe lijn van de Hoge Raad inzake de uitoefening van het ondervragingsrecht

Trefwoorden Getuigenverzoeken, Bewijsgebruik, Ondervragingsrecht, Eerlijk proces, Keskin
Auteurs Mr. dr. M.J. (Marieke) Dubelaar en Dr. K.M. (Kelly) Pitcher
SamenvattingAuteursinformatie

    Op 20 april 2021 heeft de Hoge Raad naar aanleiding van de uitspraak van het EHRM in de zaak Keskin zijn jurisprudentie ten aanzien van de eisen die aan verzoeken tot het horen van getuigen bijgesteld. Het arrest laat echter ook een aantal vragen onbeantwoord die vanuit het perspectief van verdragsconformiteit van belang zijn. Dit artikel behelst een nadere reflectie op de lijn van de Hoge Raad zoals uiteengezet in het post-Keskin arrest, waarin getracht wordt zaken op te helderen en in breder perspectief te plaatsen.


Mr. dr. M.J. (Marieke) Dubelaar
Marieke Dubelaar is universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht aan de Radboud Universiteit.

Dr. K.M. (Kelly) Pitcher
Kelly Pitcher is universitair docent straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden.
Artikel

Digital investigation powers and privacy

Recent ECtHR case law and implications for the modernisation of the Code of Criminal Procedure

Trefwoorden Right to respect for private life, European Court of Human Rights, Digital investigation powers, Modernisation of the Code of Criminal Procedure, Regulation
Auteurs Prof. mr. M.F.H. (Marianne) Hirsch Ballin en Dr. mr. M. (Maša) Galič
SamenvattingAuteursinformatie

    With the Modernisation of the Code of Criminal Procedure, certain digital investigation powers will for the first time be given a specific statutory basis, such as the search of data carriers, open-source investigation and network searches. Nevertheless, considering the high degree of intrusiveness of such techniques, particularly with the right to privacy, it remains important to take note of the jurisprudence of the European Court of Human Rights, which continues to set minimum safeguards for the interference with private life. In this paper, we therefore conduct a brief overview of recent ECtHR case law concerning five types of digital investigation powers. We then consider the implications of this case law for the regulation of such powers in the draft Code of Criminal Procedure and for the Modernisation process more broadly.


Prof. mr. M.F.H. (Marianne) Hirsch Ballin
Marianne Hirsch Ballin is professor of Criminal Law and Criminal Procedure at Vrije Univeristeit Amsterdam and member of the editorial board of this journal.

Dr. mr. M. (Maša) Galič
Maša Galič is assistant professor Criminal Law and Criminal Procedure at Vrije Universiteit Amsterdam.