Bsb_cover
Rss

Boom Strafblad

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 3, 2022 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Strafrechtelijke samenwerking in de EU

Auteurs Prof. dr. D. (Dirk) van Daele en prof. mr. P.A.M. (Pieter) Verrest
Auteursinformatie

Prof. dr. D. (Dirk) van Daele
Dirk van Daele is als hoogleraar verbonden aan het Instituut voor Strafrecht en het Leuvens Instituut voor Criminologie van de KU Leuven en is tevens redactielid van Boom Strafblad.

prof. mr. P.A.M. (Pieter) Verrest
Pieter Verrest is hoogleraar straf(proces)recht aan de Erasmus Universiteit en redacteur van Boom Strafblad.
Artikel

Access_open Grensoverschrijdende misdaad. Wanneer moeten opsporing en vervolging de grens over?

Trefwoorden EU-strafrecht, Grensoverschrijdende samenwerking, Formeel strafrecht, Positieve verplichtingen, Internationalisering strafrecht
Auteurs Mr. B. (Boudewijn) de Jonge
SamenvattingAuteursinformatie

    Internationaal en Europees recht vergen een actieve houding van politie en justitie ten aanzien van de bestrijding van grensoverschrijdende misdaad. Dit artikel beschrijft de bestaande verplichtingen die nopen tot een internationaal georiënteerde opsporing en vervolging, en verkent de fundamenten van die verplichtingen. Daarnaast komt de vraag aan de orde in welke mate Nederland op dit moment aan haar internationale verplichtingen voldoet en wat nodig is om dat te versterken.


Mr. B. (Boudewijn) de Jonge
Boudewijn de Jonge is officier van justitie bij het Landelijk Parket. Daarnaast doet hij als buitenpromovendus bij de Universiteit Leiden vergelijkend onderzoek naar de wijze waarop onderzoeksrechters en officieren van justitie grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit benaderen. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
Artikel

De ontwikkeling van het JIT: de wet van de remmende voorsprong?

Trefwoorden Joint Investigation Team, Gemeenschappelijk onderzoeksteam, Europese samenwerking in strafzaken, Rechtshulp, Grensoverschrijdende samenwerking
Auteurs Mr. A.L.M. (Alana) van Rookhuizen
SamenvattingAuteursinformatie

    Door de jaren heen is de wijze waarop wordt omgegaan met en gebruik gemaakt van JITs veranderd. Ook in de context van de JIT-samenwerking hebben zich wijzigingen voorgedaan, bijvoorbeeld door de komst van nieuwe EU-regelgeving voor strafrechtelijke samenwerking. Het bekendste voorbeeld daarvan is de Richtlijn Europees onderzoeksbevel. De vraag die in het artikel centraal staat is wat het toekomstperspectief van het JIT is. Heeft het JIT in de veranderende wereld van de Europese samenwerking in strafzaken nog een plaats?


Mr. A.L.M. (Alana) van Rookhuizen
Alana van Rookhuizen is Nationaal JIT expert en senior parketsecretaris bij het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum, Landelijk Parket, Openbaar Ministerie. Zij heeft dit artikel op persoonlijke titel geschreven.

Mr. R. (Robert) Malewicz
Robert Malewicz is advocaat bij Cleerdin en Hamer te Amsterdam.
Artikel

De wederzijdse erkenning van confiscatiebevelen: de innovatieve aspecten van Verordening (EU) 2018/1805

Trefwoorden Confiscatie, Ontneming criminele vermogensvoordelen, Verordening (EU) 2018/1805, Grensoverschrijdende samenwerking strafzaken, Wederzijdse erkenning rechterlijke beslissingen
Auteurs Drs. S. (Sven) Bollens en prof. dr. D. (Dirk) Van Daele
SamenvattingAuteursinformatie

    De grensoverschrijdende tenuitvoerlegging van confiscatiebevelen werd recent door Verordening (EU) 2018/1805 op enkele belangrijke punten gewijzigd. In deze bijdrage worden de meest innovatieve aspecten toegelicht. Zo wordt achtereenvolgens stilgestaan bij de ruime werkingssfeer van de verordening; de termijn waarbinnen de uitvoerende autoriteit een beslissing betreffende de erkenning en tenuitvoerlegging moet nemen; de weigering indien de tenuitvoerlegging zou leiden tot een manifeste schending van een grondrecht; en de aandacht voor slachtoffers en getroffen personen.


Drs. S. (Sven) Bollens
Sven Bollens is wetenschappelijk medewerker bij het Leuvens Instituut voor Criminologie aan de KU Leuven.

prof. dr. D. (Dirk) Van Daele
Dirk Van Daele is Gewoon hoogleraar bij het Instituut voor Strafrecht en Leuvens Instituut voor Criminologie aan de KU Leuven en tevens redactielid van Boom Strafblad.
Artikel

Het gebruik van videoconferentie voor berechting in grensoverschrijdende strafzaken in de EU – misschien een goed idee, maar op welke basis?

Trefwoorden EU-strafrecht, Grensoverschrijdende samenwerking, Videoconferentie in strafzaken, Grensoverschrijdende berechting
Auteurs Mr. S. (Sanne) Salverda en prof. mr. P.A.M. (Pieter) Verrest
SamenvattingAuteursinformatie

    In de EU is een toenemend gebruik van videoconferentie waarneembaar, ook waar het gaat om de (grensoverschrijdende) berechting per videoconferentie van een verdachte. Een grondslag lijkt hiervoor echter, zowel op nationaal als op Europees niveau, te ontbreken. Dit roept vragen op. Gaat het hier om rechtshulp? Wat is de rol van lidstaten? Een goed functionerend instrument voor grensoverschrijdende berechting per videoconferentie brengt de nodige uitdagingen mee, maar kan, mits juist geregeld, ook positief bijdragen aan de strafrechtspleging in de EU.


Mr. S. (Sanne) Salverda
Sanne Salverda is als wetenschappelijk docent straf(proces)-­recht verbonden aan de Erasmus Universiteit; zij is gestart met promotieonderzoek naar het gebruik van videoconferentie als onderdeel van de strafrechtelijke samenwerking in de EU.

prof. mr. P.A.M. (Pieter) Verrest
Pieter Verrest is hoogleraar straf(proces)recht aan de Erasmus Universiteit en redacteur van Boom Strafblad.