Boom Strafblad

Article

Digitaal forensische zoekmachines, effectieve verdedigingsrechten en de modernisering van het Wetboek van Strafvordering: is aanpassing van het conceptwetsvoorstel gewenst?

Trefwoorden Verdedigingsrechten, Big data, Equality of arms, Modernisering Wetboek van Strafvordering, Digitaal forensische zoekmachines
Auteurs mr. R.M. (Ruben) te Molder
Auteursinformatie

mr. R.M. (Ruben) te Molder
Ruben te Molder is promovendus Straf(proces)recht verbonden aan het Onderzoekcentrum voor Staat en Recht alsook aan de Interdisciplinary Hub for Digitalization and Society van de Radboud Universiteit.
  • Samenvatting

      Tegenwoordig stellen de opsporingsautoriteiten steeds vaker zeer grote datasets veilig die doorgaans alleen met digitaal forensische zoekmachines kunnen worden doorzocht. Dit brengt uitdagingen mee voor de verdediging, in het bijzonder wat betreft de mogelijkheden om te controleren of geen essentiƫle informatie is weggelaten of weggevallen. In deze bijdrage wordt besproken wat met betrekking tot de positie van de verdediging in relatie tot het gebruik van digitaal forensische zoekmachines is geregeld in het conceptvoorstel voor het Wetboek van Strafvordering, hoe deze regeling zich verhoudt tot (recente) rechtspraak van het EHRM en of aanpassingen zijn gewenst.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.