Boom Strafblad

Article

De vervolging gevolgd

Een onderzoek naar het vervolgingsbegrip in het Nederlandse Wetboek van Strafvordering

Trefwoorden Materieel vervolgingsbegrip, Verdedigingsrechten, Rechtsbescherming, Formeel vervolgingsbegrip, Artikel 136 ORO
Auteurs Mr. M. (Melvin) Kremers
DOI
Auteursinformatie

Mr. M. (Melvin) Kremers
Melvin Kremers is docent & promovendus bij de afdeling Strafrecht & Criminologie en in het Onderzoekscentrum Staat en Recht (SteR) van de Radboud Universiteit. Prof. mr. P.H.P.H.M.C. van Kempen en prof. mr. S. Brinkhoff zijn de promotoren.
  • Samenvatting

      De vervolging vormt bij de moderniseringsvoorstellen van het Wetboek van Strafvordering geen ankerpunt meer voor de rechtsbescherming van de verdachte. Met die stelling lijkt zich een uitgangspunt te consolideren dat fundamenteel anders is dan oorspronkelijk in ons strafvorderlijk systeem werd gehanteerd. Deze wijziging is het gevolg van het – onvoorzien – formaliseren van het vervolgingsbegrip. Dit formaliseren kan in verband worden gebracht met interpretatieve moeilijkheden en creëert behoefte aan een lappendeken van rechtsbescherming. Mogelijk kan een materieel vervolgingsbegrip daar een alternatief voor vormen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.