Boom Strafblad

Article

Strafrechtelijke aansprakelijkheid ter zake van poging tot misdrijf herzien?

Trefwoorden Poging, Uitvoeringshandelingen, Verschijningsvorm, Accessoriteit, Voorbereiding
Auteurs Mr. C.L. (Chantal) van der Vis
DOI
Auteursinformatie

Mr. C.L. (Chantal) van der Vis
Chantal van der Vis is wetenschappelijk docent straf(proces)recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het promotieonderzoek geschiedt onder begeleiding van prof. mr. P.A.M. Mevis en prof. mr. P.A.M. Verrest.
  • Samenvatting

      Sinds 1886 staat de strafbaarstelling van poging tot misdrijf in artikel 45 Sr in ons wetboek. Vragen die een eeuw geleden rezen, zoals hoe het onderscheid tussen voorbereidingshandelingen en uitvoeringshandelingen moet worden geduid, zijn ondanks vele ontwikkelingen rondom dit leerstuk ook vandaag de dag nog aan de orde. Daarnaast doemen nieuwe vragen op: kan met de grote verscheidenheid aan misdrijven (nog) worden volstaan met een algemeen pogingscriterium? De vaststelling van strafrechtelijke aansprakelijkheid ter zake van poging tot misdrijf staat ter discussie.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.