Boom Strafblad

Article

Waar zijn de menselijke belangen gebleven?

Hoe de strafvorderlijke belangenafweging zich afkeerde van de maatschappelijke realiteit en waarom dat in de vroegsporing een probleem is

Trefwoorden Strafprocesrecht, Strafvorderlijk legaliteitsbeginsel, Opsporing, Rechtsvorming, Democratische rechtsstaat
Auteurs mr. A. (Abhijit) Das
DOI
Auteursinformatie

mr. A. (Abhijit) Das
Abhijit Das is programmadirecteur bij Stichting Democratie en Media en buitenpromovendus bij de Afdeling Strafrecht en Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
  • Samenvatting

      Het strafvorderlijke legaliteitsbeginsel dwingt er in een democratische rechtsstaat toe ook de vraag onder ogen te zien of het strafvorderlijke handelen gefundeerd is op een evenwichtige belangenafweging. Dat is weliswaar de eindverantwoordelijkheid van de wetgever, maar alle strafrechtjuristen kunnen een bijdrage leveren aan de verwezenlijking van die verantwoordelijkheid. Bestaat in het strafvorderlijke discours slechts aandacht voor de rechtmatigheid van het strafvorderlijke handelen, dan komt de legitimiteit van het strafprocesrecht onder druk te staan. Dat lijkt binnen de vroegsporing het geval te zijn.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.