Crimmigratie & Recht

Article

Tussen schade en schaduw

Ongedocumenteerde jongeren en het hoger beroepsonderwijs

Trefwoorden zemiologie, ongedocumenteerd, inclusiviteit
Auteurs Ruben Boers, Naomi van Stapele, Wendy Guns en Janine Janssen
DOI
Auteursinformatie

Ruben Boers
Drs. J.L.R. Boers is docent-onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education aan de faculteit Sociaal Werk en Educatie van de Haagse Hogeschool en promovendus aan de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit.

Naomi van Stapele
Dr. N. van Stapele is lector Inclusive Education bij het Centre of Expertise ‘Global and Inclusive Learning’ van de Haagse Hogeschool.

Wendy Guns
Dr. mr. W. Guns is universitair docent Internationaal recht aan de Open Universiteit.

Janine Janssen
Prof. dr. J.H.L.J. Janssen is bijzonder hoogleraar Rechtsantropologie aan de Open Universiteit, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties aan Avans Hogeschool en de Politieacademie en hoofd onderzoek van het Landelijk Expertise Centrum Eer Gerelateerd Geweld van de nationale politie.
  • Samenvatting

      In Nederland verblijven vele jongeren zonder rechtmatige verblijfsstatus. Deze jongeren zijn vaak ‘geworteld’ in Nederland en identificeren zich als Nederlands. Vanaf hun 18e jaar worden zij grotendeels uitgesloten van de maatschappij. Het huidige tijdsgewricht wordt sterk bepaald door het crimmigratiedebat, waarin deze jongeren als ‘crimmigrant other’ worden beschouwd. Door vanuit een zemiologische lens te kijken, is te zien welke schade dat toebrengt. In dit artikel wordt in het bijzonder de uitsluiting van hoger onderwijs belicht, omdat dit belangrijk is voor de aspiraties van jongeren. Wanneer zij uitgesloten worden en zich op obstakels moeten richten, dan spreken we van anticipatie. Aan de hand van gesprekken met drie jongeren tonen we hoe zij navigeren in het spanningsveld tussen anticipatie en aspiratie. Tot slot conclude­ren we dat toegang tot onderwijs, een beweging die nu gaande is, een erkenning van hun bestaan betekent en een mogelijkheid tot zelfactualisering.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.