Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht

Article

Een nieuwe EU-verordening voor de overdracht van strafvervolging. Een geschikte oplossing voor rechtsmachtconflicten?

Trefwoorden overdracht van strafvervolging, rechtsmacht, forumkeuzes, grensoverschrijdende criminaliteit, voorzienbaarheid
Auteurs Mr. dr. J. (Joske) Graat
DOI
Auteursinformatie

Mr. dr. J. (Joske) Graat
Mr. dr. J. (Joske) Graat is universitair docent bij de Universiteit Utrecht.
  • Samenvatting

      In april 2023 heeft de Europese Commissie een verordening voor de overdracht van strafvervolging tussen EU-lidstaten voorgesteld. In deze bijdrage wordt betoogd dat dit Commissievoorstel niet de meest geschikte oplossing biedt om de problematiek die wordt veroorzaakt door concurrerende rechtsmachtclaims te bestrijden. In plaats van een EU-verordening waarin de overdracht van strafvervolging centraal staat, dient de EU-wetgever wetgeving aan te nemen op basis waarvan bindende forumkeuzes in het licht van de goede rechtsbedeling worden gemaakt. De overdracht van strafvervolging dient een meer faciliterende rol te krijgen. Deze bijdrage biedt de EU-wetgever aanbevelingen voor dergelijke EU-wetgeving.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.