Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht

Article

Letselschade opgelopen door gedetineerden tijdens arbeid in de penitentiaire inrichting. Is de Staat op grond van de zorgplicht in beginsel aansprakelijk?

Trefwoorden gedetineerde, arbeidsongeval, aansprakelijkheid, werknemersbescherming, zorgplicht
Auteurs Mr. B. (Babette) van Beest
DOI
Auteursinformatie

Mr. B. (Babette) van Beest
Mr. B. (Babette) van Beest is letselschadeadvocaat bij AVB Law in Amsterdam.
  • Samenvatting

      Als een gedetineerde letselschade oploopt tijdens arbeid in of buiten de penitentiaire inrichting, is de Staat aansprakelijk. Gedetineerden verrichten namelijk waardevolle arbeid, dus de wettelijk gunstige werknemersbescherming moet ook voor hen gelden. Feitelijk is sprake van een arbeidsovereenkomst tussen partijen. Aansprakelijkheid van de Staat als werkgever is dan in beginsel gegeven. Gedetineerden verkrijgen hierdoor een gunstige processuele bewijspositie en de Staat moet bewijzen aan een verregaande zorgplicht te hebben voldaan. Hoe dan ook zijn gedetineerden personen waarbij de zorg voor veilige arbeidsomstandigheden bij een derde ligt. Genoemde werknemersbescherming geldt dan analoog, zelfs bij ontbreken van een arbeidsovereenkomst. De onrechtmatige daad is een ongunstige aansprakelijkheidsgrondslag, aangezien een dergelijke wettelijke bescherming ontbreekt.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.