Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 1, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Corrupte politici

Trefwoorden Sint Maarten, corruptie, politieke ambtsdragers, ambtsmisdrijven, strafrechtelijke ministeriële verantwoordelijkheid
Auteurs Mr. dr. E. Sikkema
SamenvattingAuteursinformatie

    De strafrechtelijke vervolging van parlementariërs en andere politieke ambtsdragers brengt bijzondere vragen en problemen mee. Hoe kan worden voorkomen dat politieke ambtsdragers op grond van hun hoge positie een strafvervolging kunnen tegenhouden, bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op het Openbaar Ministerie? En hoe kunnen politici worden beschermd tegen lichtvaardige en politiek gemotiveerde vervolgingsbeslissingen? Aan de hand van twee recente corruptiezaken, die speelden in verschillende landen binnen het koninkrijk, wordt in deze bijdrage ingegaan op deze problematiek.


Mr. dr. E. Sikkema
Mr. dr. E. Sikkema is wetgevingsadviseur bij de Afdeling advisering van de Raad van State.
Artikel

Access_open Motieven voor naleving van de wettelijke anti-witwasmeldplicht

Trefwoorden witwassen, transactiemonitoring, trustsector, banken, accountancy
Auteurs J.T. Rakké MSc en Prof. dr. mr. W. Huisman
SamenvattingAuteursinformatie

    Toezichthouders hebben ernstige tekortkomingen geconstateerd bij het melden van ongebruikelijke transacties door meldplichtige instanties. Grootbanken zijn zelfs onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Om meer inzicht te verkrijgen in de motivaties van financiële instellingen om een melding te maken, wordt in dit artikel onderzocht welke factoren een rol spelen bij het naleven van de Wwft-meldplicht bij banken, accountancykantoren en trustkantoren. Deze factoren leiden tot economische, sociale en normatieve motieven die hoofdzakelijk aan het naleven van de meldplicht in de weg staan. Dit onderzoek draagt daarmee bij aan inzicht in de oorzaken van de eerder geconstateerde tekortkoming in de naleving van de anti-witwasmeldplicht.


J.T. Rakké MSc
J.T. Rakké MSc is junior toezichthouder bij De Nederlandsche Bank.

Prof. dr. mr. W. Huisman
Prof. dr. mr. W. Huisman is hoogleraar criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Artikel

Feitelijk leidinggeven in het milieustrafrecht

Trefwoorden milieustrafrecht, feitelijk leidinggeven, artikel 51 Sr, milieu, jurisprudentie
Auteurs Mr. T.W. Veenendaal en Mr. M. Velthuis
SamenvattingAuteursinformatie

    In het artikel ‘Feitelijk leidinggeven in het milieustrafrecht’ geven Tara Veenendaal en Marleen Velthuis een overzicht van de belangwekkende jurisprudentie van de afgelopen twee jaar, waaruit kan worden afgeleid hoe het Openbaar Ministerie en de rechter in het milieustrafrecht omgaan met de vervolging van de vermeende feitelijk leidinggevers aan gedragingen door de rechtspersoon. De recente jurisprudentie komt aan de hand van een aantal thema’s aan de orde. Daarna wordt ingegaan op de gepubliceerde transacties van milieuovertredingen door ondernemingen en in hoeverre de rol van natuurlijke personen daarin terugkomt. Het artikel sluit af met een verwachting voor de toekomst.


Mr. T.W. Veenendaal
Mr. T.W. Veenendaal is advocaat bij NautaDutilh.

Mr. M. Velthuis
Mr. M. Velthuis is advocaat bij NautaDutilh.
Artikel

Recente ontwikkelingen witwassen

Trefwoorden Hoge Raad, witwassen, witwasbestrijding, handhaving, jurisprudentie
Auteurs Mr. J.B.S. Dorant en Mr. A. Verbruggen
SamenvattingAuteursinformatie

    De witwasbepalingen in ons Wetboek van Strafrecht zijn ruim geformuleerd. Dat faciliteert een door de politiek en justitie gewenste stevige aanpak van het fenomeen. In de praktijk is gebleken van een geïntensiveerde handhaving van witwassen. Het OM grijpt veelvuldig en graag naar het delict – ook in gevallen waarin de toegevoegde waarde niet aanstonds begrijpelijk is. Dat maakt de afbakening van het delict des te belangrijker. De Hoge Raad voorzag in materiële rechtsbescherming en beperkte in de afgelopen jaren het toepassingsbereik van de witwasbepalingen. Wij bespreken de meest recente witwasjurisprudentie van de Hoge Raad en bezien hoe ons hoogste rechtscollege ‘in de (wed)strijd’ zit.


Mr. J.B.S. Dorant
Mr. J.B.S. Dorant is advocaat bij Lumen Lawyers in Amsterdam.

Mr. A. Verbruggen
Mr. A. Verbruggen is advocaat bij Lumen Lawyers in Amsterdam.
Trending Topics

De hulpofficier en het onderzoek in de smartphone

Trefwoorden smartphone, hulpofficier, modernisering, opsporing, strafvordering
Auteurs Mr. dr. E. Gritter
SamenvattingAuteursinformatie

    De auteur gaat in deze bijdrage in op de normering van (beperkt) onderzoek in smartphones en vergelijkbare apparaten, waarbij hij in de toekomst een rol weggelegd ziet voor de hulpofficier van justitie.


Mr. dr. E. Gritter
Mr. dr. E. Gritter is universitair docent straf(proces)recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en tevens redacteur van dit tijdschrift.
Jurisprudentie

Kroniek ondernemingsstrafrecht

Tweede helft 2019

Auteurs Prof. mr. H.J.B. Sackers (red.), mr. A.A. Feenstra, mr. A.C.M. Klaasse e.a.

Prof. mr. H.J.B. Sackers (red.)

mr. A.A. Feenstra

mr. A.C.M. Klaasse

prof. mr. M. Nelemans

mr. dr. I. Koopmans

mr. K.M.T. Helwegen

mr. A. Verbruggen

mr. dr. drs. B. van de Vorm

mr. dr. J.S. Nan