Tbsh
Rss

Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Meer op het gebied van Strafrecht

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2020 Alle samenvattingen uitklappen
Redactioneel

Richting toekomstbestendig handhavingsbeleid van de financiële toezichthouders

Trefwoorden handhavingsbeleid, AFM, DNB, toezichthouders, handhaving
Auteurs Prof. mr. M. Nelemans en Mr. C.A. Doets
SamenvattingAuteursinformatie

    In dit stuk werpen de auteurs de vraag op of het wenselijk is om na twee rondes van min of meer graduele aanpassingen het handhavingsbeleid verder uit te diepen zodat het meer toekomstbestendig wordt. Op basis van een vijftal onderwerpen geven zij mogelijke richtingen aan. Er zou een concretiseringsslag kunnen worden gemaakt en het handhavingsbeleid zou aandacht kunnen besteden aan een aantal voor de handhaving relevante onderwerpen zoals het beleid van de toezichthouders rondom 1) flexibiliteit en consensualiteit in de handhaving, 2) de samenwerking met het Openbaar Ministerie en 3) de inzet van externe deskundigen in handhavingszaken.


Prof. mr. M. Nelemans
Prof.mr. M. Nelemans is hoogleraar financieel strafrecht aan Tilburg University.

Mr. C.A. Doets
Mr. C.A. Doets is advocaat te Amsterdam.
Artikel

Mediation in fiscale strafzaken

Trefwoorden fiscaal strafrecht, mediation, mediationwetgeving, herstelrecht, bemiddeling in het strafrecht
Auteurs Mr. R. Vos en Mr. D.C. Molenaars
SamenvattingAuteursinformatie

    Mediation als buitengerechtelijke geschiloplossing is niets nieuws. Zeker in commune strafzaken is mediation een steeds vaker voorkomende vorm van geschilbeslechting, met in veel gevallen een positief resultaat. Dat kan gelegen zijn in het feit dat bemiddeling (mediation) als enig rechtsgebied een wettelijke basis kent in artikel 51h Sv.
    Ondanks de inzet van mediation in zowel het fiscale recht als in het strafrecht, heeft mediation in fiscale strafzaken, voor zover bij ons bekend, nog niet plaatsgevonden. In deze bijdrage gaan wij in op de mogelijkheden om mediation ook in te zetten in fiscale strafzaken waarbij wij verschillende (denkbare) aspecten en uitgangspunten voor mediation in fiscale strafzaken belichten.


Mr. R. Vos
Mr. R. Vos is werkzaam als advocaat bij Hertoghs advocaten in Rotterdam. Hij is tevens MfN-registermediator.

Mr. D.C. Molenaars
Mr. D.C. Molenaars is werkzaam als advocaat bij Hertoghs advocaten in Rotterdam.
Artikel

De strafrechtelijke aanpak van fraude op online handelsplatforms

Modernisering van klassieke strafbaarstellingen in het licht van de digitale wereld

Trefwoorden online handelsfraude, fraude met nieuwe betaalmethoden, digitalisering, verkopersbedrog
Auteurs Mr. dr. S.S. Buisman
SamenvattingAuteursinformatie

    Dit artikel bespreekt de mogelijkheden om strafrechtelijke aansprakelijkheid te vestigen voor fraude op online handelsplatforms, in het bijzonder de strafbaarstelling van verkoopfraude op handelsplatforms en het voorstel tot strafbaarstelling van fraude met nieuwe betaalmethoden. Het artikel maakt inzichtelijk hoe onze (analoge) wetgeving steeds verder wordt aangepast op gedragingen die zich afspelen in de digitale wereld, maar laat tevens zien dat deze ‘nieuwe’ gedragingen in de kern niet veel afwijken van de bestaande gedragingen in de offline wereld.


Mr. dr. S.S. Buisman
Mr. dr. S.S. Buisman is universitair docent Straf(proces)recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde onlangs op het proefschrift Contract, Tort & Crime. Criminalisation of breaches of sales contracts under Dutch and EU law; een onderzoek naar de strafbaarstelling van aan- en verkoopfraude onder Nederlands recht en EU-recht.
Artikel

Access_open Het fake news op de pijnbank van het Nederlands strafrecht

Trefwoorden Fake news, nepnieuws, desinformatie, uitingsdelicten, online platforms
Auteurs Mr. ir. A.P. Engelfriet
SamenvattingAuteursinformatie

    Fake news, oftewel nepnieuws, is als fenomeen haast niet meer weg te denken uit het discours over de online media. Steeds luider klinkt ook de roep om dergelijke valse berichtgeving ‘aan te pakken’, bij voorkeur via het strafrecht. Maar wat is nu precies nepnieuws en waarom is het zo’n probleem? En welke mogelijkheden kent het strafrecht om deze berichtgeving juridisch te bestrijden?


Mr. ir. A.P. Engelfriet
Mr. ir. A.P. Engelfriet is ICT-jurist en partner bij adviesbureau ICTRecht te Amsterdam. Hij schreef onder meer het vakboek De wet op internet en blogt iedere werkdag over internetrecht op blog.iusmentis.com. Daarnaast is hij parttime docent aan de Vrije Universiteit.
Artikel

Het belang van privacy in het strafrecht

Over (on)terechte exposure op Rechtspraak.nl en de gevolgen daarvan

Trefwoorden anonimiseringsrichtlijn, AVG, privacy, publicatie, persoonsgegevens
Auteurs Mr. G.M. Boezelman en Mr. J.R.J. Gijsen
SamenvattingAuteursinformatie

    Strafrechtelijke beslissingen worden (doorgaans) gepubliceerd op Rechtspraak.nl. Dit is positief voor de rechtsontwikkeling, maar in sommige gevallen kan publicatie ertoe leiden dat betrokkenen identificeerbaar zijn, ook wanneer de anonimiseringsrichtlijn van de Rechtspraak wordt toegepast. Dit leidt tot een procesrisico voor procesdeelnemers. Dat geldt met name voor procesdeelnemers die geen verdachte zijn, en wanneer het gevallen betreft waarin het opsporingsonderzoek nog niet is afgerond. Hoe gaat de Rechtspraak hiermee om en hoe verhoudt een en ander zich tegen de recente ontwikkelingen op het gebied van (Europees) privacyrecht?


Mr. G.M. Boezelman
Mr. G.M. Boezelman is advocaat bij Hertoghs Advocaten in Amsterdam.

Mr. J.R.J. Gijsen
Mr. J.R.J. Gijsen is advocaat bij Hertoghs Advocaten in Amsterdam.
Trending Topics

Gezocht: grensoverschrijdende constructies!

Trefwoorden meldplicht, Mandatory disclosure, DAC6, boete, nemo tenetur
Auteurs Mr. A.A. Feenstra
SamenvattingAuteursinformatie

    In deze Trending Topics worden de strafrechtelijke en boeterechtelijke consequenties besproken van een nieuw in te voeren meldplicht voor grensoverschrijdende constructies. Deze meldplicht vloeit voor uit de Mandatory Disclosure-Richtlijn en wordt uitgewerkt in het wetsvoorstel DAC6.


Mr. A.A. Feenstra
Mr. A.A. Feenstra is advocaat bij Hertoghs advocaten.
Jurisprudentie

Termijn aanhangig maken ontnemingsvordering

HR 10 december 2019, ECLI:NL:HR:2020:1932

Trefwoorden ontnemingsvordering, termijn art. 511b Sv, niet-ontvankelijkheid Openbaar Ministerie, redelijke termijn
Auteurs Mr. dr. J.S. Nan
SamenvattingAuteursinformatie

    Er is ruimte om de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie in de ontnemingsvordering bij een schending van de tweejaarstermijn van artikel 511b lid 1 Sv, achterwege te laten. Dat kan als de belangen die deze bepaling beschermen niet wezenlijk in het geding zijn.


Mr. dr. J.S. Nan
Mr. dr. J.S. Nan is universitair hoofddocent straf(proces)recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en (cassatie)advocaat bij Wladimiroff Advocaten.