Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Article

Een oogje dichtknijpen, of de coffeeshop uitknijpen? Over de discutabele rol van de overheid bij het gedogen van wetsovertredingen

Trefwoorden gedogen, gedoogbeleid, wederrechtelijk verkregen voordeel, ontneming
Auteurs Mr. A.A. Feenstra en Mr. M. Coenen
Auteursinformatie

Mr. A.A. Feenstra
Mr. A.A. Feenstra is advocaat bij Hertoghs advocaten.

Mr. M. Coenen
Mr. M. Coenen is advocaat bij Hertoghs advocaten.
  • Samenvatting

      De ontnemingszaak van coffeeshop Checkpoint bevat interessante overwegingen over de fiscale behandeling van ontneming en de matiging van de betalingsverplichting wegens de faciliterende rol van de overheid aangaande het gedoogbeleid.
      Het hof beslist in de ontnemingsprocedure geen rekening te houden met belastingheffing over het behaalde (wederrechtelijke) voordeel. Niet concreet is onderbouwd dat het fiscale mechanisme zijn werk in deze gevallen niet doet.
      Hoewel het overtreden van gedoogvoorwaarden een ontnemingsprocedure niet in de weg staat, is de discutabele rol van de overheid een factor die op de billijkheid van de betalingsverplichting van invloed is. De rechter kan de betalingsverplichting ook wegens niet-financiële factoren matigen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.