Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Case Law

Hoge Raad accepteert procesafspraken en geeft eerste kaders

Trefwoorden procesafspraken, afdoeningsvoorstel
Auteurs Mr. V.J.C. de Bruijn
Auteursinformatie

Mr. V.J.C. de Bruijn
Mr. V.J.C. de Bruijn is advocaat en partner bij AKD N.V.
  • Samenvatting

      Voor procesafspraken ontbreekt een wettelijk kader. De Hoge Raad oordeelt dat procesafspraken desalniettemin mogelijk zijn, en grijpt per bij procesafspraken geregeld deelonderwerp terug op de afzonderlijke strafvorderlijke kaders. De zittingsrechter behoudt dus onverkort zijn zelfstandige verantwoordelijkheid, en betrekt de belangen van derden en het algemeen belang in zijn beoordeling van de doorwerking van procesafspraken. De Hoge Raad geeft specifieke kaders voor de geldigheid van procesafspraken, en de doorwerking van een afdoeningsvoorstel over de bewezenverklaring en strafmaat. Het kerndilemma van de verdediging – in hoeverre is openheid van zaken noodzakelijk voor de acceptatie van een afdoeningsvoorstel – blijft ondanks deze nieuwe kaders bestaan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.