Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Case Law

Is er sprake van zeer uitzonderlijke omstandigheden die doorbreking van het (afgeleid) verschoningsrecht rechtvaardigen indien het OM op de voet van artikel 126nf Sv het medisch dossier (van een minderjarig kind) vordert ten behoeve van door het OM gewenst onderzoek door een forensisch deskundige van het NFI naar ‘brongegevens’?

Annotatie bij HR 4 oktober 2022, ECLI:NL:HR:2022:1324

Trefwoorden (afgeleid) verschoningsrecht, uitzonderlijke omstandigheden, beklag, inbeslagname, artikel 552a Sv, artikel 98 Sv
Auteurs Mr. L.J. Bergsma
DOI
Auteursinformatie

Mr. L.J. Bergsma
Mr. L.J. Bergsma is advocaat bij Sjöcrona Van Stigt Advocaten in Rotterdam.
  • Samenvatting

      Het OM vordert ten behoeve van onderzoek dat het OM wenst uit te laten voeren door een forensisch deskundige van het NFI naar ‘brongegevens’, het medisch dossier bij een ziekenhuis. De Hoge Raad ziet zich voor de vraag gesteld of er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden die doorbreking van het (afgeleid) verschoningsrecht rechtvaardigen en beantwoordt deze vraag, in tegenstelling tot de A-G, bevestigend.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.