Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht & Handhaving

Article

Aan het uitkristalliseren: de betekenis van het EU-recht voor de opsporingsbevoegdheden

Trefwoorden C-746/18 Prokuratuur, C-548/21 Bezirkshauptmannschaft Landeck, C-178/22 Tribunale di Bolzano, C-670/22 Staatsanwaltschaft Berlin
Auteurs Mr. K.C. van Horssen
DOI
Auteursinformatie

Mr. K.C. van Horssen
Mr. K.C. van Horssen is wetgevingsjurist straf- en sanctierecht bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Als buitenpromovendus bereidt hij aan de EUR een proefschrift voor over de betekenis van het EU-recht voor de regeling en toepassing van opsporingsbevoegdheden.
  • Samenvatting

      In zijn rechtspraak heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie twee vereisten geïntroduceerd voor de toepassing van opsporingsbevoegdheden. Het vereiste van voorafgaande toetsing op basis waarvan een rechterlijke instantie of onafhankelijke bestuurlijke autoriteit dient te beslissen over de toepassing, en het vereiste van een ernstig strafbaar feit op basis waarvan uitsluitend de verdenking van een ernstig misdrijf de toepassing rechtvaardigt. De rechtspraak van het Hof van Justitie doet vragen rijzen over de betekenis en de reikwijdte van beide vereisten. Deze bijdrage beoogt de lezer mee te nemen bij de rechtsontwikkeling en de tussenbalans te geven.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.