Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Book Review

A. Cuyvers, The EU as a Confederal Union of Sovereign Member Peoples: Exploring the potential of American (con)federalism and popular sovereignty for a constitutional theory of the EU (diss. Leiden)

Leiden 2013, 495 p. | ISBN 978-94-6203-500-3

Auteurs W. Vandenbruwaene
DOI
Auteursinformatie

W. Vandenbruwaene
Dr. Werner Vandenbruwaene maakt deel uit van de Onderzoeksgroep Overheid en Recht van de Universiteit Antwerpen.
  • Samenvatting

      Het debat over de aard van de Europese Unie woedt al lang: de Europese Unie kan namelijk moeilijk worden gevat in klassieke staatsrechtelijke paradigmata, omdat deze geënt zijn op de natiestaat. Zo luidt bijvoorbeeld een van de terugkerende vragen: is de EU een federale staatsvorm of niet? Volgens de klassieke benadering van Jellinek ontbeert de EU een handhavingsapparaat, en betreft het dus geen staat. Maar hoe moeten we dan de EU concipiëren? Het antwoord op deze vraag is niet enkel belangrijk op zichzelf, maar vooral met het oog op de legitimerende functie die staatsrechtelijke begrippen met zich brengen. Tegenover auteurs die in de EU een federaal systeem zien, staan anderen die erop wijzen dat de EU een Europese demos ontbeert, waardoor men, meer fundamenteel, haar legitimiteit in vraag stelt. Het doctoraal proefschrift dat in deze bijdrage wordt besproken, biedt een bijzonder interessante bijdrage aan dit debat. In wat volgt, worden eerst de principiële stellingen en voornaamste argumenten van het proefschrift besproken, waarna enkele beschouwingen worden geopperd. Het werk bestaat uit drie delen, waarbij het derde meer concrete toepassingen biedt van de twee eerste delen. Ik bespreek ze afzonderlijk.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.