Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Legislation

Het initiatiefvoorstel Bromet/De Groot: wettelijk wangedrocht of democratische doorstart van het waterschap?

Trefwoorden waterschapsdemocratie, waterschap, geborgde zetels, waterschapsverkiezingen, waterschapswet
Auteurs K.M. Landman
DOI
Auteursinformatie

K.M. Landman
Mr. K.M. (Karlijn) Landman heeft vanuit haar functie als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht meerdere jaren onderzoek verricht naar de waterschapsdemocratie. Thans is zij als gastonderzoeker verbonden aan The Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law (UCWOSL) van waaruit zij dit onderzoek voortzet.
  • Samenvatting

      In dit artikel wordt het initiatiefvoorstel Bromet/De Groot onder de loep genomen. Dit initiatiefvoorstel beoogt de waterschapsdemocratie te versterken door te sleutelen aan de zogeheten geborgde zetels. Het karakter van het wetsvoorstel is door amendering in belangrijke mate gewijzigd. Waar het oorspronkelijke wetsvoorstel voorzag in het schrappen van alle geborgde zetels, heeft het amendement-Grinwis c.s. bewerkstelligd dat enkel het aantal geborgde zetels wordt verlaagd en slechts de geborgde zetels voor de categorie bedrijven komen te vervallen.
      We staan stil bij zowel de totstandkoming van dit ‘compromisvoorstel’ als de implicaties van het voorstel voor de waterschapsdemocratie. Is daadwerkelijk sprake van een wettelijk wangedrocht zoals Elzinga stelt? Of is sprake van een democratische doorstart van het waterschap?

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.