Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Miscellaneous

In memoriam: Prof. mr. M.C. (Marten) Burkens (1934-2022)

Essay naar aanleiding van leven en werk van Marten Burkens

Trefwoorden Marten Burkens, grondrechtstheorie, grondrechtsbeperkingen, redelijke uitleg, sturingstheorie
Auteurs B.P. Vermeulen
DOI
Auteursinformatie

B.P. Vermeulen
Prof. mr. drs. B.P. (Ben) Vermeulen is hoogleraar onderwijsrecht aan de Radboud Universiteit en lid van de Raad van State.
  • Samenvatting

      Dit In memoriam geeft een beknopte beschrijving van leven en werk van Marten Burkens, invloedrijk hoogleraar aan de Rotterdamse en Utrechtse rechtenfaculteiten (1969-1995). In het bijzonder wordt ingegaan op de invloed en betekenis van Burkens voor de grondwetsherziening van 1983, en met name op de aan hem ontleende, op strenge legaliteitsmaatstaven gebaseerde grondrechtenbeperkingssystematiek. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan Burkens’ begrip van de spanning tussen rechtsstaat en democratie, tussen vrijheid en gelijkheid, alsmede aan zijn poging om tot een meer instrumentele, op effectiviteit gerichte sturingstheorie te komen. Ten slotte wordt gepoogd een verklaring te geven waarom Burkens nooit een overkoepelende grondrechtsleer of theorie van het constitutionele recht heeft ontwikkeld, een project waartoe hij bij uitstek geschikt was.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.