Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Discussion

Als je het doet, doe het dan goed: een pleidooi voor toetsing van wetten in formele zin aan algemene rechtsbeginselen

Trefwoorden grondwet, toetsing wetten in formele zin, algemene beginselen, Thorbecke, toeslagenaffaire, toetsingsverbod, harmonisatiewet-arrest
Auteurs A.A. al Khatib en J. Tingen
DOI
Auteursinformatie

A.A. al Khatib
Mr. A.A. (Ali) al Khatib is advocaat bij Stibbe.

J. Tingen
Mr. J. (Jake) Tingen is advocaat bij Stibbe.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage wordt de stelling verdedigd dat de grondwetgever toetsing van formele wetten aan algemene rechtsbeginselen, waaronder met name ABBB’s (algemene beginselen van behoorlijk bestuur), mogelijk moet maken als hij het toetsingsverbod van artikel 120 Grondwet afschaft voor grondrechten. Door de vergaande politisering en versplintering van het moderne politieke bestel en de complexiteit van het huidige wetgevingsproces is het toetsen van formele wetten aan algemene rechtsbeginselen essentieel om negatieve gevolgen van wetgeving te beperken. Een toetsing van formele wetten aan grondrechten alleen volstaat niet, aangezien deze niet in alle gevallen waar rechtsbescherming geboden is van toepassing zijn. Ten slotte resulteert de huidige rechtsbescherming in ongelijkheid tussen rechtzoekenden. Wanneer wetten in formele zin aan algemene rechtsbeginselen getoetst kunnen worden, komt er een eind aan deze ongelijkheid.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.