Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Article

Constitutionele toetsing in de Caribische landen van het Koninkrijk

Trefwoorden constitutionele toetsing, koninkrijk, toetsingsverbod, constitutioneel Hof, staatsregeling
Auteurs C.M.A.M. Duijf
DOI
Auteursinformatie

C.M.A.M. Duijf
Mr. C.M.A.M. (Charlotte) Duijf MSc, is sectorhoofd bij de Directie Advisering van de Raad van State.
  • Samenvatting

      In Nederland bestaan plannen voor een gedeeltelijke opheffing van het verbod op constitutionele toetsing. In de andere landen van het Koninkrijk is constitutionele toetsing in meer of mindere mate al mogelijk. In Sint Maarten zelfs door een Constitutioneel Hof. In dit artikel worden de hoofdlijnen van de constitutionele toetsing in de Caribische landen uiteengezet. De Caribische praktijk kan mogelijkerwijs ter inspiratie dienen voor de Nederlandse ontwikkelingen. Een interessant voorbeeld van constitutionele toetsing door de rechter in de Caribische landen deed zich eind vorig jaar voor, toen het Gemeenschappelijk Hof van Justitie het huwelijk in Curaçao en Aruba openstelde voor paren van gelijk geslacht. De uitspraken in deze zaken laten zien dat toetsing aan de nationale constitutie wel degelijk kan leiden tot andere uitkomsten dan toetsing aan verdragen, in dit geval het EVRM.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.