Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Book Review

Maarten Stremler, Constitutional Oversight of the Member States by the European Union

Trefwoorden democratische terugval, Europese rechtsstaatcrisis, artikel 7 VEU, EU-waarden, artikel 2 VEU
Auteurs N. de Boer
DOI
Auteursinformatie

N. de Boer
Mr. dr. N. (Nik) de Boer is universitair docent constitutioneel recht aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Samenvatting

      In deze bijdrage bespreekt Nik de Boer het proefschrift van Maarten Stremler over constitutioneel toezicht door de Europese Unie op de lidstaten. Door democratische en rechtsstatelijke achteruitgang in een aantal lidstaten, Hongarije en Polen in het bijzonder, is de EU zich nadrukkelijker gaan bemoeien met de constitutionele situatie in de lidstaten. Het proefschrift van Stremler behelst een systematische studie naar de ontwikkeling en effectiviteit van dit constitutionele toezicht door de vier belangrijkste EU-actoren: de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad en het Hof van Justitie. Het proefschrift geeft een uitstekend overzicht van hoe constitutioneel toezicht in de Unie tot eind 2019 is ingezet en biedt belangrijke inzichten in waarom dit toezicht vooralsnog beperkt effectief is geweest. In de boekbespreking worden de belangrijkste inzichten uit het proefschrift besproken naast mogelijke beperkingen van de studie.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.