Tijdschrift voor Constitutioneel Recht

Legislation

Het amendement-Heinen: een unicum met ongekende gevolgen

Trefwoorden Comptabiliteitswet 2016, Amendement-Heinen, Noodsituatie, Uitzonderingsclausule, Staatsrechtelijk unicum, Slotwet
Auteurs J.L. Boon
DOI
Auteursinformatie

J.L. Boon
Mr. J.L. (Jasper) Boon is historicus en jurist en werkt als wetgevingsadviseur bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
  • Samenvatting

      Het artikel beschrijft het totstandkomingsproces en de mogelijke gevolgen van het amendement-Heinen. Dit amendement betreft een staatsrechtelijk unicum met ongekende gevolgen.
      Het amendement-Heinen wijzigt de noodprocedure uit artikel 2.27 van de Comptabiliteitswet 2016. Die bepaling regelt dat de regering onder bepaalde omstandigheden een begrotingswijziging in uitvoering kan nemen voorafgaande aan de formele parlementaire goedkeuring. De regering heeft deze procedure onder andere gebruikt om snel te kunnen handelen in maart 2020 bij de uitbraak van de coronacrisis en in februari 2022 bij de Russische inval in Oekraïne.
      Door de wijziging van artikel 2.27 wordt het veel lastiger voor de regering om in de toekomst bij soortgelijke noodgevallen snel op te treden. Er is immers altijd expliciete toestemming van beide Kamers der Staten-Generaal nodig. Het amendement regelt niet op welke wijze die toestemming moet worden gegeven.
      Daarnaast is het amendement-Heinen ingediend op een slotwet. Dat betreft een staatsrechtelijk unicum. Een slotwet is bedoeld om het verschil tussen raming en realisatie in een begroting op te heffen. De Tweede Kamer heeft zelf in het verleden aangegeven dat slotwetten niet geamendeerd kunnen worden. Als de Kamer van dit standpunt afstapt, kan dat negatieve gevolgen hebben voor een ordentelijk wetgevingsproces.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.